Reportage

Åland – ett fiskeland

Publicerad Senast uppdaterad

Sportfiske är en av de största anledningarna till att turister besöker Åland. Fiskejournalen hoppade på färjan för att få en glimt av fiskeparadiset i Östersjön under den bästa gäddtiden. Häng med så får du veta hur fisket går till – och hur det gick!

TEXT: MARKUS TEILUS 

FOTO: ANDERS HOLM & MARKUS TEILU

–HUVUDET ÄR stort som en hink! utbrister vår fiskeguide Ingemar “Pingo” Eriksson när den välsvarvade gäddan ligger i håven. Att påstå att det är gäddan vi kom hit för som vilar i håvnätet är nästan en överdrift, den överträffar våra förväntningar.Det är i slutet av oktober, vår första dag av vår vistelse här i Ålands södra skärgård och vi har bara hunnit fiska i någon timme. Glädjen i båten är skyhög och vi allihopa skiner ikapp med höstsolen. Men gladast av oss alla är nog fångstmannen Anders Holm. När Pingo lyfter upp gäddan i håven så tycker jag själv att kroppsformen på fisken ser mer ut som en säl än en gädda. Vilken otrolig kondition!Vi är en bunt förväntansfulla Ålandsamatörer, Anders Holm, Johan Klingberg och undertecknad. Ingen av oss har tidigare satt en fot på någon av de 20 000 öar och skär, och vi är här för att smaka på ögruppens sportfiske i allmänhet och gäddfiske i synnerhet.Som inbiten gäddfiskare från Sveriges nordligaste del har jag hört gäddfisket på Åland omnämnas i förbifarten någon gång, men egentligen aldrig haft en susning om hur det är att uppleva. Därför är detta äventyr extra spännande.Med en kanonstart som denna så kan jag lova att förhoppningarna rusar inför kommande fiskedagar. Gäddan i håven väger hela 8,7 kilo, men är endast 101 centimeter lång, vilket verkligen är en fisk i superbra kondition. Bättre kan det inte börja – och till råga på allt innebär storgäddan ett nytt personbästa för Anders. Det bästa med allt är att vi vid det här laget inte har en aning om att det inte skulle bli resans största gädda …

Starka och välmående gäddor

Gäddorna på Åland är inte bara vackra, utan även väldigt välmående. Detta är bland de första sakerna som slår mig när vi synat ett gäng. Även de minsta gäddorna är i riktigt god form och lever förmodligen härliga liv i de åländska vattnen. De är dessutom otroligt starka. Trots att jag själv är van att fiska norrländska älvgäddor, som är kända för sin styrka, så är dessa gäddor bland de starkaste som jag har varit med om. Vid flertalet tillfällen tar jag för givet att kunna vinscha in en liten tvåkilosgädda in till båten för avkrokning. Men helt plötsligt tvärdyker samma fisk rakt ned under båten och bestämmer helt och hållet. Min gäddpåk får kämpa rejält.Vad som gör att kvalitén på gäddorna här är så god vågar jag inte svara på. De lever förmodligen i väldigt gynnsamma förhållanden, med gott om näringsrik bytesfisk. Att de enskilda individerna mår bra är inte det enda positiva – det andra glädjande är att det finns så gott om gädda!– Att fånga 20-30 gäddor på en dag är inte ovanligt. Gäddan här är livsstark och har en bra förmåga att reproducera sig. De får dessutom lite hjälp på vägen, berättar Pingo.

Fiskevård

På Åland märks det verkligen att de tar fisketurism på största allvar, med all rätt eftersom den utgör en av de mest betydande delarna av besöksnäringen. Under sommaren tar många med sig golfbagen på färjan, medan sportfisketurismen förlänger öns turistsäsong under höst (september/oktober/november) och vår (april/maj).Enligt rapporten Fiskerinäringens betydels för samhällsekonomin på Åland, (2019:8) från ÅSUB uppgick antalet stugövernattningar där sportfiske angivits som huvudsyfte för vistelsen på Åland till drygt 16 950 stycken, vilket motsvarar cirka 19 procent av det totala antalet stugövernattningar. I rapporten uppskattas även den totala landskonsumtionen som härrör från sportfisketurismen till cirka 1,2-1,8 miljoner euro.Därför är man väldigt mån om sina bestånd av framförallt gädda, abborre och havsöring, vilka är de arter som sportfiskare kommer hit för.De flesta guider har seriösa regler kring upptaget av fisk. Fisk som tas upp och tillvaratas på under en guidedag ska endast utgöra en måltid för sällskapet. Detta är inte lagstiftat utan guidernas egna regler för att unna deras verksamhet. Bara en sådan sak som att vår andra guide, Roger Nordlund, på egen hand köper gäddyngel och sätter ut i hans guideområde.– Ska folk komma hit för att fiska ska oddsen att få napp vara goda, menar Roger och berättar vidare om Ålands gäddreproduktion:– Här på Åland drivs även en gäddkläckningsfabrik. Genom att fånga gäddor och klämma dem på rom och mjölke så skapas möjlighet att odla gäddyngel. Rommen utvecklas och kläcks i fabriken, för att sedan planteras ut här i våra vatten där de hör hemma. Anledningen till odlingen av gäddyngel, är för att stötta den naturliga gäddpopulationen vars reproduktion varierar från år till år.Gäddfabriken har odlat gäddyngel sedan 1994 och på detta vis kan de med andra ord hålla en jämn och hög nivå på beståndet – och så även fisket.

Abborrparadis

Förutom de gröna, långsmala vännerna är abborren mycket vanlig på Åland. Så pass vanlig att det är just den fiskarten som många förknippar Åland med. Ryktet att det är möjligt att hala abborre på löpande band har nått Sverige, med insikt att det kanske inte är några storabborrar det är tal om, även om chansen finns.För abborre är jigg en lämplig metod, likaså småvobbler och ytbeten sommartid.– Färjepersonalen som skjutsade oss mellan öarna föredrar båtpimpel, berättar Pingo.Eftersom gäddorna verkligen är på hugghumör kan vi helt enkelt inte slita oss och lägga det åt sidan, istället får abborrfisket vänta till nästa gång färjan går över Ålands hav. Då har vi något att längta till.

Roligt och socialt fiske

Pingo styr båten med den frontmonterade elmotorn. Vi glider på ett lagom kastavstånd från vassen, som är den miljö där vi lägger vår mesta fisketid på och där vi får resultat.Vi står alla på rad och bombarderar vassen med våra beten. Man känner sig lite som en maskin. Kasta, veva, kasta, veva …– HUGG!! utbrister någon i sällskapet.Sekunden senare slukar en annan gädda också mitt bete.– Här också! ropar en annan.Vi har nu trippelhugg i båten. Det blir lite kaotiskt, och kroklossarpeangen går varm, men allt går bra.Solen värmer skönt i den friska höstluften innan en obskyr snöstorm drar in över oss och piskar våra ansikten. Rena fjällvädret, som strax därpå drar vidare. Vi alla skrattar och mår sådär riktigt bra, ända ut i fingertopparna. Plötsligt kommer en majestätisk havsörn glidande över tallarna.Fisket är enkelt, avkopplande och framförallt roligt. Vilket är naturligt när alla får fisk. Många gånger kräver gäddfiske koncentration och experimenterande för att lyckas. Nu, verkar det snarare tvärtom. Vi kastar, pratar, fikar och med jämna mellanrum dyker en gädda upp, som guldkant på vår tillvaro tillsammans.

Landnära

Fisket sker som sagt till största del väldigt vassnära och därför väldigt grunt, vilket gör fisket enkelt. Som djupast är det 3-4 meter där vi kastar våra beten. Hur klart vattnet är kan givetvis skifta en del beroende på årstid och väderförhållanden. Men så här års är vattnet otroligt klart, vilket innebär att även de gäddor som står på botten och trycker ser våra beten tydligt när de kommer simmande ovanför. Det känns som att de mer än gärna stiger någon meter för att klippa en munsbit.Det här vassnära och grunda fisket skulle jag verkligen kunna vänja mig vid, det är snudd på beroendeframkallande. Givetvis kan man alltid fånga gäddan vassnära oavsett vart man befinner sig, men enligt mina erfarenheter är det inte så ofta man har lika stor chans på att få dessa större individer vid den typen av fiske. Precis som Anders storgädda inledningsvis, som klippte hans Buster Jerk och vispade sin grova stjärtfena cirka tio meter utanför vassen innan den intensiva fajten eskalerade.

Betestips för ålandsgäddorna

Under våra dagar på Åland fiskar vi både med shadjigg, vobbler, jerkbait och fluga. Gäddorna hugger på allt och det verkar inte spela någon större roll vad som sitter i tafsänden. Gäddorna är inte kräsna i dessa höstliga dagar. Jag vill ändå fråga Pingo vad han föredrar att fiska med och vad han vanligtvis låter sina gäster använda.– Vanliga klassiska skeddrag, som Atom och Utö, är ett recept som alltid går hem. De är lätta att fiska med. Bara kasta ut och veva in, säger han och tillägger:– Vill man höja snäppet ett steg så rekommenderar jag att använda små jerkbait, som till exempel Buster Jerk, Salmo Slider, Daiwa Lazy Jerk och Westin Swim. Även dessa jerkar är lätta att använda och med några ryck med spöet så får betet en extra fin gång i vattnet som tilltalar ålandsgäddorna. Jerkbait är också ett tacksamt fiskesätt över grunda områden.Johan, som uteslutande använder fluga, understryker även en gäddflugas effektivitet här.– Man hinner inte mata lika många kast som med spinn när båten driver snabbt, men å andra sidan kan man få gäddflugan att sväva förföriskt länge i de hetaste områdena, förklarar han under tiden han skiftar från en större brun gäddfluga till en mindre blåsilver.– Ja, det är extra bra vissa tröga dagar, instämmer Pingo.

70 olika fiskekort

Även om fisket är lätt, så är det aldrig “bara” när det gäller fiske. Vi har ynnesten att ha två duktiga guider i båten som förkortar vår startsträcka. Roger, vars stuga är vårt härberge, är politiker på Åland och väl insatt i den autonoma finländska ögruppens fiskepotential. Pingo är en profilstark och otroligt kompetent guide, som har fiskat på Åland mååånga år. Han vet exakt vilka platser som gäller beroende på väder- och vindförhållanden.Svalnar fisket för stunden på en särskild plats så letar vi oss vidare. På så vis hittar vi alltid fiskrika områden.Så även om fisket på Åland generellt sett är väldigt bra så kan undertecknad verkligen rekommendera att anlita en fiskeguide. Ni får ut så mycket mer av resan.Med de flesta guider så ingår även fiskekort så slipper ni den huvudbryn, för på Åland finns nämligen 70 olika fiskekort att lösa. För att veta vilket fiskekort som gäller så rekommenderas att besöka www.fiskekarta.ax.

Möjlighet till havets silver

Havsöringsjakt kan vara en god idé vid ett Ålandsbesök. Vi pausar gäddfisket och provar efter havets silver under en förmiddag. Huggen uteblir tyvärr, men vi får se en stor virvel bakom ett av våra skeddrag, troligtvis från en fin havsöring.– Det är dåligt med rinnande vattendrag här och vi har inga egna havsöringsstammar så beståndet hos oss upprätthålls genom utplantering. Hundratusentals öringar per år kläcks och föds upp Guttorps fiskodling och ynglen planteras ut över hela Åland till gagn för fisket. Största delen av de öringar som släpps ut här fångas också på Åland. Det finns dock exempel på små lokala bäckprojekt där lek förekommer, berättar Roger.Havsöringen finner du i regel mer utomskärs bland klipphällar och steniga stränder, i synnerhet när vattentemperaturen är över 8-10 grader. Här är beten som skeddrag och kustvobbler att föredra, samt naturligtvis flugor som imiterar småfisk. Vårfiske från land kan också vara bra – och detta är ett spännande fiske.Ni som har fiskat havsöring kan nog känna igen er i vårt hopplösa tillstånd, när fisken är som allra kinkigast. Vi misströstar inte någon lång stund, utan försöker njuta av Ålands vackra ytterskärgård och beger oss tillbaka till stugan för lunch, följt av ännu mer gäddfiske.

Fusk

Det är sista dagen och vi ska endast kasta av en sista vasskant innan vi måste bege oss för att hinna med färjan från Eckerö mot Grisslehamn och vidare hemåt. Anders har experimenterat en del med beten och väljer nu att sätta på en Westin Swim.– Det är nästintill fusk att kasta Swim vid en vasskant som denna, skojar jag i samma stund som det hugger till rejält i Anders jerkbait, i ett av de första kasten.– Den här, den är ... den är stor! ljuder över båten när han omgående känner att det är en bättre gädda.Fisken bjuder på en härlig kamp och drar flertalet gånger ner rakt under båten och drar nästan ned Anders i farten. Vi alla ser att den här fisken är längre än Anders tidigare storgädda, men inte riktigt lika grov. Frågan är: hur stor är den?Tyvärr får vi aldrig reda på det, då vågen glömdes i hamn. Men lika glada är vi för det – för den majestätiska fisken håvas av Pingo och mäts till 107 centimeter och uppskattas därför till dryga nio kilo med den förra gäddan som referens. Fantastisk fisk och bästa tänkbara avslut, med glädjerop som kan ha hörts hela vägen över Ålands hav.

Fiskeland

I bilen mot färjan i Eckerö, som ska ta oss över Östersjön till Grisslehamn, känner vi oss alla mycket nöjda. Inte nog med att fisket har varit fantastiskt och mer än vad vi vågat hoppas på. På färjan får vi avnjuta en helt fantastisk viltbuffé. Vi pratar och skojar om olika strategier för att kunna äta så mycket som möjligt. Hur man ska gå till väga är en helt annan historia, men till slut är vi så mätta att vi knappt orkar ta oss från restaurangen ner till bildäck.Åland är en fantastisk och unik plats. Miljön, landskapet och historien bakom öriket är verkligen säregen och med Rogers sklidringar i våra bakhuvuden känns det nästan exotiskt att befinna sig på denna ö som faktiskt är utrikes, men där alla pratar svenska med härlig dialekt. Hela känslan är verkligen ett mellanting mellan Sverige och Finland, men helt ärligt så känns det lite som ett eget land – ett riktigt fiskeland. Nästa gång färjan kastar loss mot fiskelandet i öst blir det abborrfiske för hela slanten.ÅlandsfaktaÅlands arkipelag är omfattande och det finns 6 757 öar som är minst 0,25 hektar. Därtill finns det cirka 20 000 öar och skär som är mindre än 0,25 hektar. Mariehamn är huvudstad, där 11 679 är bosatta. 2019 bodde det totalt 29 884 personer på Åland. Åland ligger en timme efter Sveriges tidszon.TransportDu tar dig till Åland smidigt via färja, där färjorna förbinder för tillfället tre hamnar i Sverige och tre hamnar i Åland. Den kortaste rutten tar 1 timme och 45 minuter och det är Eckerölinjen som trafikerar Grisslehamn-Mariehamn.Ålandsguider■ Lägerelden, Roger Nordlund■ Alandfishing, Thomas Strandvik■ Fiskelyckan, Bo-Erik Westberg■ Levande Natur Åland, Filip Blomberg■ Norrö stugor, Peter Selander■ Rundbergs Stugor, Ulf Rundberg