Reportage & guide

Höstabborren kan vara riktigt huggvillig om du hittar den.

Höstabborre: Förändringar och huggsexor

– träffar du rätt väntar jackpott

Publicerad Senast uppdaterad

Höstens kortare och kallare dagar förändrar dynamiken i våra vatten. När vattentemperaturen sjunker förflyttar sig fisken och uppsöker nya jaktmarker. Höstabborren är glupsk och lyckas du lokalisera uppehållsplatserna kan det verkligen bli jackpott!

Vi har fiskat och letat intensivt i ett par timmar utan att se minsta spår av de stora abbor-rar som vi vet huserar i sjön. Med undantag för några riktigt små exemplar och ett par försiktiga dragningar i jiggarna har tidigare fångstgivande platser varit oroväckande öde.

Det var några veckor sedan vi besökte vattnet. Därefter har en period med låga temperaturer och hårda vindar påskyndat höstens ankomst. På kort tid har vattentemperaturen sjunkit dramatiskt och ligger nu under tio grader. Senast vi var här stod fisken på 10–15 meters djup och nu har mest troligt våra värsta farhågor besannats. Förmodligen har abborrarna sökt sig ut på ännu djupare vatten i takt med den fallande vattentemperaturen, vilket innebär att vi inte kan fiska på dem utan att de tar skada av tryckförändringarna. Vi har inga exakta fakta, men tidigare erfarenheter har visat att abborrarna tenderar att få problem när de fångas på 10–12 meter eller ännu djupare vatten.

Läs vidare med Premium

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Tillgång till exklusivt innehåll
  • ✔️ Läs alla låsta artiklar
  • ✔️ Direkt tillgång till e-tidningen
  • ✔️ Tillgång till arkivet
  • ✔️ Tillgång till medlemsrabatter

JUST NU!

Prova Premium gratis i 3 månader!

0:- /mån

Därefter 39 kr/ mån - Ingen bindningstid, avbryt när som helst.

Prenumerera