Reportage

En oförglömlig torrflugeöring

Flugfiskehistoria

Publicerad Senast uppdaterad

Vad kan vara mer inspirerande än att vandra längs Itchen och besöka de platser där självaste nymffiskets fader, George Edward Mackenzie Skues en gång beskrev i sina böcker? Lars-Åke Olsson besökte sträckan i maj månad, när det omtalade kalkströmsfisket har sin högtidsstund.

DET ÄR EN solig förmiddag i den ljuvliga månaden maj där morgonens fräschhet dröjer sig kvar. Fåglar sjunger, ropar och visslar. Hagtornsbuskarna har vecklat ut sina vita blommor och de svarta hårmyggorna med hängande ben svävar efter stränderna. Det är en intensiv tid i naturen då allt föds, spricker, blommar och slår ut. Jag är glad och lycklig med flugspöet i handen och en ask majflugor i bröstfickan då jag strosar efter stranden. Varje steg går på historisk mark där världens mest berömda flugfiskeström, Itchen, flyter långsam och kristallklar.

Jag är en pilgrim på upptäcktsresa igen. De vita fläckarna på kartan blir färre efter att mitt brev flugit över Nordsjön och landat hos rätt person som generöst bjudit in mig för ett besök. Jag kunde bocka av ytterligare ett av mina resmål till en flugfiskares ”heliga” platser. Fylld av tacksamhet, entusiasm och förväntningar gjorde jag samma resa som brevet.

Läs vidare med Premium

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Tillgång till exklusivt innehåll
  • ✔️ Läs alla låsta artiklar
  • ✔️ Direkt tillgång till e-tidningen
  • ✔️ Tillgång till arkivet
  • ✔️ Tillgång till medlemsrabatter

JUST NU!

Prova Premium gratis i 3 månader!

0:- /mån

Därefter 39 kr/ mån - Ingen bindningstid, avbryt när som helst.

Prenumerera