Från Fiskejournalen 6/2024

Det finns en rad faktorer att ta hänsyn till när valet av gäddbete ska göras.

Maximer om betesval – en omöjlig uppgift

Gäddfiskarens stora fråga

Publisert Sist oppdatert

I det traditionella gäddfisket är betesvalet det sista i en lång rad av andra beslut, överväganden och vägval. Gäddfiskaren har en uppfattning om dagens väder och de dagar som passerat. Han känner till vattenstånd, vattnets artsammansättning, bytesfiskens rörelsemönster och levnadsvanor över året samt har en tydlig idé om var gäddan borde uppehålla sig. Utrustningen är i ordning, båten strategiskt uppankrad. Dags för det sista steget, att välja rätt bete. Men vilka grundsatser ska fiskaren då utgå från i detta sista, avgörande, steg?

DET ÄR SÄKERT över 15 år sedan. Den efterlängtade vårsolen värmer våra ryggar, humöret på topp och vi befinner oss på en särskilt intressant plats. En liten vik som ligger liksom dold, och omringad, av ett antal mindre öar och skär. En spännande plats dit såväl fjärdens pelagiskt levande gäddor, som de mer lokala grundvattensgäddorna söker sig för lek.

Dagen har dock hittills visat sig svår. Någon enstaka virvel i stubbet innanför de glesa, gulbruna, vasstråna som markerar fjolårsvassens yttersta kant skvallrar om att leken startat.

Läs vidare med Premium

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Tillgång till exklusivt innehåll
  • ✔️ Läs alla låsta artiklar
  • ✔️ Direkt tillgång till e-tidningen
  • ✔️ Tillgång till arkivet
  • ✔️ Tillgång till medlemsrabatter

JUST NU!

Prova Premium gratis i 3 månader!

0:- /mån

Därefter 39 kr/ mån - Ingen bindningstid, avbryt när som helst.

Prenumerera