Reportage från nr 2/2022

Med spinnspö på Island

Guidat ädelfiske i gäddfritt vatten

Publisert

Nu är det möjligt även för spinnfiskaren att få ta del av Islands spännande fiske efter storväxt öring. Landets största sjö ruvar på tunga hemligheter. Prickiga och rovgiriga sådana.

TILLBAKA PÅ ISLAND. Det här vindpinade, hemlighetsfulla landet sätter spår i själen på den som en gång kommit hit. Svarta lavamarker, smaragdgröna slänter, osande heta källor och en mytologisk känsla som förstärks av betande islandshästar och bråddjupa klippskrevor, där forsande vatten ringlar sig mot havet. Och fisket. I otaliga älvar av varierande storlek lever drömmen om lax, öring och röding. Det är ingen lätt match att räkna ut hur många fiskare av skilda nationaliteter som packar sina fiskeväskor för att ge sig i kast med Islands silverglimmande skatter.

Ofta betyder en fiskeresa till Island också att det kommer grävas ett hål, stort som en formidabel vulkankrater, i plånboken. Fisket kostar ofta skjortan – och mer därtill – i de populäraste laxälvarna. Länge har Island varit ett exklusivt resmål för de som har råd att uppleva det mytomspunna fisket. Men, numer finns det faktiskt alternativ till de mest exklusiva äventyren. Och det finns andra nyheter också. Den puritanska inställningen till fiskemetoder betyder i stort att flugfiske är lika med sportfiske. Övrigt, det vill säga spinnfiske, har man inte så mycket till övers för. Samtidigt kan man ana att det med tiden har blivit en större efterfrågan och en något förändrad syn på fisket.

Läs vidare med Premium

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Tillgång till exklusivt innehåll
  • ✔️ Läs alla låsta artiklar
  • ✔️ Direkt tillgång till e-tidningen
  • ✔️ Tillgång till arkivet
  • ✔️ Tillgång till medlemsrabatter

JUST NU!

Prova Premium gratis i 3 månader!

0:- /mån

Därefter 39 kr/ mån - Ingen bindningstid, avbryt när som helst.

Prenumerera