Reportage

Tickande magi

Publisert Sist oppdatert

Släpfiske – enkel handhållen trolling – är något som många kan relatera till. Klassiskt och effektivt. Mikael Engström beskriver magin och berättar här hur du tar dig an abborre, gädda och öring.

NÄCKROSORNA BLOMMAR. ÅN rinner stilla och svart. Jag sitter bak på toften av en eka och håller i spöet. Pappa ror. Sinnebilden av sommar. Pappa har en Ambassadeur 5000, röd med vita vevar. Jag har en Abumatic 110 med ganska hackig kuggång. Näckrosblad som glider förbi. Årtagen virvlar på det svarta vattnet. Jag är spänd som en fjäder. Cellovobblern vaggar fram i det humushemliga vattnet. Pappa har ett Utö i färgen Lys. Knogarna vitnar kring korken. Läpparna är torra och spända. Vi säger ingenting, vi pratar inte – bara spänd väntan. Svirvlande fiskesommar.

Det där är över 50 år sedan. Pappas eka har ruttnat och sjunkigt för länge sedan. Men de där fiskedagarna fastnade i kroppen. Jag känner betets vickande gång i spöet. Det är som en tickande klocka, i korkhandtaget. Ett pickande längs med ryggen ända ut i fötterna. En nedräkning mot hugget – för hugget kommer alltid.

Läs vidare med Premium

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Tillgång till exklusivt innehåll
  • ✔️ Läs alla låsta artiklar
  • ✔️ Direkt tillgång till e-tidningen
  • ✔️ Tillgång till arkivet
  • ✔️ Tillgång till medlemsrabatter

JUST NU!

Prova Premium gratis i 3 månader!

0:- /mån

Därefter 39 kr/ mån - Ingen bindningstid, avbryt när som helst.

Prenumerera