Bottentrålning är den kanske mest destruktiva fångstmetod som någonsin funnits. Foto: Anders Nicander

Är bottentrålning ett hot mot klimatet?

Publisert Sist oppdatert

Alla vet numera att bottentrålning är en djupt skadlig fångstmetod som ödelägger livet på havsbottnarna och tömmer haven på fisk. Nu tyder mycket på att den även kan påverka klimatet.

”Skogens förmåga att lagra koldioxid är välkänd. Mindre känt är det att sedimentbottnar i Östersjön kan spela en viktig roll som kolsänkor. Samtidigt kan bottentrålning – en fiskemetod som jämförts med kalhyggen – försämra kolinlagringen då sediment rörs om och virvlas upp.

Så skriver organisationen Baltic Waters om ett nytt forskningsprojekt som ska ta reda på hur mycket koldioxid som frigörs vid bottentrålnning i Östersjön.

– Vi behöver få grepp om hur bottentrålningen påverkar det kol som finns inlagrat i sedimenten. Modeller och beräkningar tyder på att effekten kan vara stor men det saknas mätningar av hur mycket kol som frisläpps och vart det faktiskt tar vägen, säger Clare Bradshaw, forskare vis Stockholms universitet, till Baltic Waters.

Sedan 2019 när bottentrålning inget stort problem i Östersjön. Då hade man – genom bottenvåning – tömt det unika innanhavet på torsk och EU beslutade om fiskestopp i de största fiskeområdena i södra Östersjön.

I Västerhavet pågår bottentrålningen oavbrutet efter både fisk och havskräfta och hur detta påverkar klimatet vet vi inte fullt ut i dag. Men vi vet säkert att kol lagras i havsbottnarna och att 70 procent av planeten jorden är hav.