Reportage
Sommarreceptet – stekt abborre med rotsakspytt
Abborren är den perfekta sommarfisken
Abborren finns i hela landet och i alla typer av vatten förutom där havet är som saltast. Den fångas året om och med mängder av olika metoder. Den är en utsökt matfisk som passar mycket bra steka. Maten har lagats av mästerkocken Rickard Waje som också skapat receptet.
Stekt abborrfilé med rotfruktpytt, kantareller, fänkålscitronette och pepparrot (4 portioner)
600g abborrfilé (urbenade)
100g smör olja till fritering och stekning
200g kantareller Mjöl till panering
Blandade rotfrukter till pytten (morot, rotselleri, gulbeta, palsternacka, lök, vitlök)
Timjan
Rosmarin
Gör så här: Skär alla rotfrukter och lök i småtärningar. Stek på hög värme med olivolja och smör. Smaka av med salt och peppa, rosmarin och timjan. Stek kantarellerna i smör. Smaka av med salt och peppar.Fritera salvian i matolja och lägg på hushållspapper för att droppa av. Vänd abborrfiléerna i vetemjöl och stek dem i olja. Salta.
Fänkålssalsa
1 fänkål
¼ rödlök
1 ½ citron
½ dl olivoja
1 chili ( finhackad)
1 tsk grovkornig dijonsenap
Gör så här: Mixa eller finhacka fänkålen och rödlöken. Pressa på citron och olivolja. Blanda i senap, chili och smaka av med salt och svartpeppar.