Spöknät kallas de borttappade nät som fortsätter att fiska i årtionden. De påverkar fiskbestånden negativt och bidrar endast till djurplågeri och ett oförlåtligt slöseri. (Foto: Joakim Odelberg)

Dykare hjälper till att rensa havet från spöknät

På fyra år har man plockat upp 1000 spökredskap i 8+fjordarområdet vid Tjörn och Orust

Spökredskap är fiskeredskap som nät och burar som går förlorade och som sedan forstsätter att fånga fisk, skaldjur och fåglar i åratal. När djuren fastnar svälter de ihjäl och lockar in andra djur som går samma grymma öde till mötes.

I Sveriges kanske mest kända fiskevårdsprojekt, 8+fjordar, samarbetar man nu med en ideell dyakrförening som bistår i jakten på spökredskap. 

-Den här hjälpen är ovärdelig för att kunna nå områden som vi inte själva kommer åt. Vi kan söka av bottnarna med ekolod, men dykarna kan gå ner och se hur det ser ut direkt på plats vilket är en enorm fördel, säger Robin Wolf, naturvådare i 8+fjordar. 

Han fortsätter:

- Vi är väldigt glada över att det finns ett så stort engagemang för vår havsmiljö. Ju fler vi är som hjälps åt desto effektivare blir vi. Men det allra bästa är förstås att arbeta förebyggande och som fiskare skaffa sig kunskap om hur man undviker spökfiske.