Kusten är alldeles för vacker för att dränkas i plast. Foto: Anders Nicander

Fladen jobbar för en bättre havsmiljö

Publicerat Senast uppdaterad

Västkustens stränder är bland de värst drabbade i världen när det gäller plastskräp som kommer med havet. Fiskeredskapsföretaget Fladen vill bidra till en bättre miljö på våra havsstränder och kommer betala för stradstädning på några extra utsatta platser.

Organisationen Cleansea har gjort sig kända för sitt fina arbete med att städa våra havsstränder från plastskräp. Organisationens mål är att skapa en framtid för våra hav och att havet ska vara fullt av liv, inte plast.

Cleansea säljer fina armband i GOTS-certifierat bomullssnöre och återvunnet FSC-trä. Utöver att man bär en viktig symbol för organisationens arbete bidrar man till att ta bort 1 kg plast från havet om man köper ett armband.

Enligt Cleansea flyter det i land lika mycket som fem fulla badkar med plastskräp varje timme under varje dag året runt.

Fladen väljer lämpligt nog att satsa på tre ställen som alla är fina kustfiskeplatser, Kleven vid Smögen, Grundsund och Hogdal nära Strömstad.

För alla som vill följa Fladens goda exempel är det en bra idé att ta med sig åtminstone lite skräp och slänga i plaståtervinningen varje gång man är ute vid kusten. Att man själv inte slänger något skräp eller lämnar några fiskelinor i naturen är en självklarhet.