Reportage

Växla upp metet i sommar

Kanske är det just barndomsminnena av det guppande bullflötet som gör det så spännande och rogivande på en och samma gång?

Publicerat

Många kommer att fiska efter gäddan, vår populäraste sportfisk, i sommar. Och så även Fiskejournalens medarbetare Niklas Örtengren, men när gäddfisket är trögt passar han på att återuppliva en annan fiskemetod – mete. Häng med och växla upp från rödvitt flöte.

TEXT OCH FOTO: NIKLAS ÖRTENGREN

När gäddan står och och tjurar under semesterdagarna är det idé att prova på några andra arter för omväxlings skull. Abborren är en klassisk värmeälskare, men annars finns en mängd spännande karpfiskar att utforska och vad är mer klassiskt än att sitta på badbryggan stirrandes på ett flöte i väntan på ett napp? Finns det något mer avkopplande?

Mäskning A och O

Av vänner och bekanta får man ofta höra att mete är tråkigt och det är roligare att titta på en nymålad vägg som torkar. Detta är så långt ifrån sanningen man kan komma. Gör du rätt kan jag lova dig actionfyllda metestunder.Största skillnaden mellan semesterfiraren och den dedikerade metaren är mäskning. Det är också nyckeln till resultat. Mäskning innebär att man kastar mat i vattnet till fiskarna för att samla dem kring din fiskeplats och stimulera dem till att äta.Enklaste formen av mäsk är vanligt ströbröd från matbutiken. Blanda ströbrödet med lite vatten och bilda porösa bollar av röran. Bollarna ska gå att lobba ut men falla sönder när de träffar vattenytan. Vill man kan man blanda i majs, delar av mask eller annat gott för fisken, för att göra det lite matigare samt även för att locka dem att äta just ditt krokbete.Mäsk kan dock göras till en hel vetenskap. Olika storlek på partiklarna samt olika smaktillsatser lockar till sig olika fiskarter. Vill man göra det enkelt för sig, finns det en mängd färdiga blandningar som är dedikerade för olika arter att köpa i välsorterade fiskebutiker. Även vart du mäskar, hur du mäskar samt regelbundenhet i mäskningen styr resultatet rejält.

Känsligare utrustning ger mer fisk

Det klassiska, rödvita bullflötet som de flesta av oss påbörjade vår fiskekarriär med har verkligen sin charm men ur fiskesynpunkt är det långt ifrån optimalt. Det gör rejält vattenmotstånd och det krävs verkligen en bestämd fisk för att ordentliga napp ska märkas.Ett par små, enkla knep gör stor skillnad. Först och främst: Tunnare lina och mindre krok innebär fler napp, detta tillsammans med ett känsligt flöte som blyas så att bara yttersta toppen syns över vattenytan – vilket registrerar även de försiktigaste huggen – kommer i slutändan resultera i flera landade fiskar. Slutligen den klassiska masken. Det är ett pålitligt bete för exempelvis abborre, men det finns många andra effektiva beten värda att prova. Maggot är exempelvis ett utmärkt bete för mört, löja med mera. Andra pålitliga beten är bröd, majs eller bitar av räka lite beroende på vad och vart du fiskar.Ett klassiskt toppknutet metspö fungerar ofta alldeles utmärkt men för större fiskar eller fiske längre ut rekommenderas ett haspelspö, allra helst ett känsligt, så kallat matchspö på 12-13 fot.

Gå till botten för den stora fisken

Vid mäskning är det ofta man lockar till sig stora mängder små fisk. Fiskar du då relativt ytnära med ett mindre bete kommer flötet knappt hinna landa innan nästa lilla mört, sarv eller löja slukar betet eller gnager det från kroken. Det kan vara ett perfekt sätt om du vill ha full aktivitet och även skola in barn i fiskets värld, men det många missar är att det ofta simmar betydligt större och mer spännande fiskar under dessa stim.Sutare, braxnar, rudor och ibland stora sarvar söker gärna mat från botten. Nu pratar vi istället fiskar som ofta väger flera kilo. Genom att loda upp djupet går det att presentera betet precis i ansiktet på dessa fiskar.

Lyftmetoden

En ofta ännu effektivare metod är den så kallade lyftmetoden. Kläm dit ett extra blyhagel 5-10 centimeter från betet. Detta ska väga så mycket att flötet precis sjunker. Nu kommer detta blyhagel ligga på botten tillsammans med betet i väntan på att en stor sutare eller braxen ska simma förbi. Flötet justeras så toppen precis syns.När det sedan nappar så lyfts flötet rakt upp förutsatt att det är rätt blyat och då är det bara att kroka. Spänningen är alltid i topp i det här momentet – kommer det vara en liten björkna eller en urstark tvåkilossutare, som får de flesta gäddor att verka klena.Det går självfallet meta på botten med hjälp av ett bottenmete, antingen med en ”feeder” eller en ”boltrigg”. Ibland är någon av dessa det enda valet, exempelvis vid riktigt långa pass eller när fisket sker långt ut. Men detta tar vi en annan gång.Personligen föredrar jag flötmete om möjligheten finns. Kanske är det just barndomsminnena av det guppande bullflötet som gör det så spännande och rogivande på en och samma gång? Trevlig metesommar!