Reportage

Välj rätt fluglina

Vad som är rätt fluglina är olika från person till person

Publisert Sist oppdatert

Marknaden erbjuder hundratals fluglinor i olika modeller. För konsumenten kan det vara svårt att välja. Frågan vi borde ställa oss är: Vilken lina passar bäst för mig?

TEXT: JOHAN KLINGBERG 

FOTO: ANDERS HOLM

För att lyckas med ett flugkast krävs en välbalanserad och anpassad utrustning. Spön och fluglinor har utvecklats till perfektion och i dag finns knappt någon dålig utrustning att köpa. De flugspön som säljs för ett par tusenlappar och uppåt fungerar som regel riktigt bra.Har du skaffat dig ett sådant återstår att välja en lämplig fluglina. Tyvärr går många bet och väljer en lina som inte alls passar dem. Ihop med ett modernt spö och en anpassad tafs är fluglinans design helt avgörande för hur ditt flugkast kommer bli.Under de kastkurser undertecknad håller är det vanligt att få frågan om vilket spö de bör byta till, eftersom det spö de har i dag inte anses fungera. Ofta visar det sig att det inte alls är något fel på spöet. I stället är det fluglinan som inte passar för spöägarens kaststil och det är lätt att gå vilse i dagens lindjungel. Frågan är bara hur vi ska veta vilken lintyp som passar just oss?

STÄLL RÄTT FÖRVÄNTNINGAR

Säkert har du någon gång tittat på en riktigt duktig kastare, som med stor självsäkerhet klarar att hålla mer än 20 meter fluglina i luften. Vid utkastet far sedan ytterligare 10–15 meter lina ut.Ett sådant kast är det extremt få som klarar av att göra. Vi andra, vanliga flugfiskare, bör därför ställa våra förväntningar på en helt annan nivå – och kanske behöver du inte ens kasta så långt.En avgörande faktor för hur kastet artar sig finns i fluglinans konstruktion. I dag är de så kallade klumplinorna, alltså WF-linorna, överlägset vanligast och den lintyp som de flesta rekommenderar. För att vidare förstå linans betydelse måste vi först sätta oss in i hur den används under själva kastet. Denna detalj är det nämligen många som missar.

KLUMPEN UTANFÖR SPÖTOPPEN

En stor skillnad mellan olika fluglinor ligger i hur lång klumpen är, alltså själva kastvikten. Utgår vi i från en klass fem-lina, som är en viktangivelse, ska klumpen väga lika mycket oavsett linsort och klumplängd. Vikten kan däremot fördelas över en kort eller en längre klump. Efter klumpen övergår linan till en så kallad skjutlina.Ett kast bygger på att fluglinan matas ut under luftkasten tills övergången mellan klump- och skjutlina befinner sig strax utanför spötoppen. Somliga klarar av att mata ut klumpen så att ett par meter skjutlina befinner sig utanför spöet innan det sista kastet görs. De allra flesta klarar av att hålla max en meter av skjutlinan utanför spötoppen. Har man en för lång del skjutlina utanför spöet upplevs en gångjärnseffekt vid övergången mellan skjutlina och klump. Det i sin tur leder till ett okontrollerat kast.

TESTA SJÄLV

Därför är det just klumpens längd som du särskilt ska beakta när du funderar på att skaffa en ny fluglina.Det går enkelt att ta reda på vilken klumplängd som passar just dig genom att testa. Ställ dig på en gräsmatta med gott om utrymme. Dra ut fluglinan så att klumpen och en meter skjutlina befinner sig utanför spötoppen rakt framför dig på marken. Lyft linan till ett bakkast och släpp den sedan i framkastet. Fungerar det och linan skjuter i väg, ja då är det förmodligen en bra lintyp för just dig.Upplever du i stället att det är svårt att få fart på linan beror det antagligen på att klumpen är för lång. Då ska du testa en kortare klump.Få av oss har tillgång till flera linor med olika klumplängder. Därför kan det vara smart att gå ihop några stycken i fiskeklubben eller i kompisgänget och testa varandras linor under en dag. Garanterat kommer det då att finnas ett stort utbud att välja bland.

VEM ÄR DU?

Visst, någon tycker säkert att det inte går att skylla på linan för att kastet inte fungerar. Att du i stället borde lära dig att anpassa din kastteknik efter fluglinan. Så kan man naturligtvis resonera, men det är betydligt enklare att anpassa klumplängd efter kastteknik.Självklart förutsätter det att din kastteknik är riktig. Att stoppen med spötoppen görs i rätt lägen, att linbågen ges tid att rätas ut mellan luftkasten och så vidare. Men görs det, ja då kan du göra ditt kastande till en betydligt mer harmonisk upplevelse genom att anpassa klumplängden efter din förmåga.Ytterligare en sak som underlättar valet av fluglina, framförallt för dig som inte kastar särskilt ofta, är att välja en tvåfärgad lina. Alltså, att skjutlinan och klumpen har olika färger. Då ser du enklare när klumpen ligger i rätt läge utanför spötoppen.

KORT KLUMP

Branschen erbjuder flera klumplängder, de kortaste ligger på ungefär sex meter. Efter mer än 30 år som kastinstruktör har det varit uppenbart att nybörjare eller sällanfiskare gärna väljer och tycker om en lina med en kort klumplängd. Nästan alltid har ett sådant val gynnat dem både vid överhands- och underhandskast.Man kan ställa sig frågan varför inte en kort klump alltid är att föredra, om den är enklare att få ut? Ett förenklat svar är att en kort klump landar med en ganska hög energi på vattenytan, vilket många upplever som störande. Dessutom är det svårt att göra verkligt långa och kontrollerade kast med en kort klump.Finns det då någon anledning för en erfaren kastare att välja en lina med kort klump? Absolut finns det situationer där den korta klumpen ger fördelar. Ett bra exempel är vid fiskesituationer med trånga kastlägen, där vi önskar så få luftkast som möjligt, som i mindre åar eller tjärnar. I landets södra delar där öringfisket främst sker i åar med en bredd mellan tre till sju meter används ofta linklumpar med en maxlängd på nio meter. Ett annat exempel där de korta kastklumparna ger fördelar är vid underhandskast eller vid kast med tunga flugor, stora streamer eller nymfer.

MELLAN OCH LÅNG KLUMP

En klumplängd på runt 8–9 meter är ett mellanting, som fungerar för de allra flesta. Med den klumplängden krävs att man kan kastets grundteknik, men inte så mycket mer. Många tror att sådana linor är till för nybörjare och väljer därför en längre klump. Men i det här fallet handlar inte frågan om nybörjare eller erfarna. Det handlar i stället om hur mycket tid vi lägger på att kasta. Har vi flugfiskat i tio år, men bara fem gånger om året, då står vi garanterat still i vår utveckling. Har vi fiskat 100 gånger under två år, har säkert utvecklingen gått snabbare. Det betyder att ju mer vi övar, desto snabbare kommer vi att lära oss att även hantera betydligt längre klumpar.De mellanlånga klumparna, 9–11 meter, kallas generellt för allroundlinor och fungerar som en medelväg för dig med en viss kasterfarenhet. De mellanlånga klumparna fungerar utmärkt vid all typ av sjöfiske, älv- eller åfiske.Klumplängder över detta klassas ofta som långa. Sådana linor används av mer erfarna kastare som kräver en delikat torrflugepresentation och mjuka nedslag eller verkligt långa, balanserade kast. Det vill säga, rätt hanterad av en duktig kastare landar en sådan betydligt mjukare och är lättare att placera på vattenytan.Linans uppbyggnadFluglinor består av fyra olika delar.

■ Längst fram finns fronttaperingen som har betydelse för hur väl linan kommer att balansera och med vilken energi linbågen vänder över.

■ Därefter kommer själva linans vikt, den del vi helt enkelt kallar för klumpdelen.

■ Klumpen övergår sedan till en baktapering som delvis avgör hur väl linan balanserar.

■ Den sista delen, skjutlinan, är linans förlängning och påverkar inte kastet annat genom sin friktion.Förbättra ditt flugkast

■ Använd en tvåfärgad lina.

■ Välj klumplängd efter förmåga.

■ Byt ut gamla, slitna linor. Häng upp dem på en galge över vintern så slipper du en krullig lina till våren.

■ Strunta i om husgrannen tycker du ser tokig ut, öva på en gräsmatta.

■ Använd en spölängd tafs.