Reportage

Nömmen – ett småländskt göseldorado

"Vinden tilltar och solen tittar fram lite försiktigt, helt plötsligt börjar gösarna nappa frenetiskt"

Publicerat Senast uppdaterad

På brandstationen i Uddevalla har fiskeintresset gått från pyrande glöd till en flammande passion. Häng med Rasmus Ljungqvist och resten av brandmännen till Småland för den årliga fiskeresan. Det visar sig att de prickat in en stekhet gössjö.

TEXT OCH FOTO: RASMUS LJUNGQVIST

EFTER TRE TIMMAR i bil rullar våra fordon med båtar på släp in genom den praktfulla allén och möts av 1700-talsherrgården på Rödjenäs gård, mellan Vetlanda och Nässjö i de djupa småländska skogarna. Intill glittrar sjön Nömmen som ska ha ett starkt bestånd av gös, men även större gäddor och abborrar som har lockat hit brandkårsstyrkan från Uddevalla på den årliga fiskeresan. Tidigare var det golf eller mountainbike, men numera möter Champions League-matcher en hård konkurrens från fiske-tv på brandstationen, ingen är gladare än jag.I den gamla smedjan, där vi ska bo, luktar det svagt av rök från den gamla ässjan och på väggen hänger det fullt med smidesverktyg från en svunnen tid. Våningssängar, stengolv och ett fullt fungerande kök passar oss väl, vi är ju trots allt här för att fiska! Vid det här laget vet vi inte att en spansk mördarsnigel senare på kvällen ska vara på väg in i en chipspåse på vardagsrumsbordet, vilket äcklar Kenth i gänget medan vi andra tycker det hela är hysteriskt roligt. I vilket fall är det lite av en symbol för hur simpelt men ändå charmigt boendet är.Efter en snabb lunch är vi ivriga att komma ut och fiska och tar sikte mot en naturramp som finns endast 300 meter från gården. Här finns gott om plats för parkering och möjlighet att hyra både båt, bastu eller badtunna. På väg ner till sjön behöver du passera en obevakad järnvägsövergång och vi tyckte initialt att järnvägen såg relativt nergången ut, men blev snart varse om att pendeltåg passerar med hög hastighet med jämna mellanrum, så titta noga innan ni passerar!

ÅSKA I LUFTEN

Vi puttrar ut från rampen och söker efter hård botten där vi misstänker att både abborren och gösen kan uppehålla sig.Molnen är mörka och åskan mullrar i fjärran, vi bestämmer oss för att fiska nära om vädret blir farligt. Vattenfärgen är mörk och relativt grumlig, mina misstankar är att gösen är kejsaren i den här miljön och lätt konkurrerar ut andra rovfiskar med sin överlägsna mörkersyn. Marcus söker med van blick på ekolodsskärmen efter gösar eller bytesfiskar. Efter drygt 500 meter ankrar vi upp kring en stenig och karg ö, sjön har ett starkt bestånd av signalkräfta och burarna med dess bojar ligger på rad. Möjligtvis finns det abborre i området?Jag väljer en åtta centimeter lång, lite krallig, jigg med paddelstjärt i den ljusa färgen ”Smelt”, som syns väl i det mörka vattnet, apterar den med en 15 grams jiggskalle och kastar ut mot den åtta meter djupa sluttningen.Efter endast ett par kast, när jag låter jiggen dala i frivattnet, smäller det plötsligt hårt i spöet. Gösens hugg är skoningslösa och påminner om när en boxare får in en kalasträff.Krokningen sitter instinktivt och en gös på strax under två kilo får följa med hem till stugan och paneras i panko som ett delikat tilltugg till en öl eller två. Ett par gösar, gäddor och någon enstaka abborre senare kan vi summera den första eftermiddagen som en prolog med skapligt resultat. Trots att vädret satte stopp för våra möjligheter att utforska mer av vad sjön har att erbjuda.

MOTGÅNG FÖDER FRAMGÅNG

Att sjön är kuperad och karg med tusentals stenbumlingar randomiserat utslängda blir vi snart varse.– Planar den här båten med 25 hästkrafter? frågar Mattias och tittar på kapten Marcus.Att sjökortet är närmast obefintligt glöms bort och båten hinner precis komma upp i plan innan smällen är ett faktum. Stengrynnan kröker två propellerblad och stryper toppfarten med omkring tio knop, men den planade. Att sälja båtpropellrar i Småland är troligen en lukrativ marknad ...Marcus lyckas senare samma dag med konststycket att även fastna med linan i elmotorns propeller under en fikapaus, med knäckt spötopp som resultat. Med dessa ekonomiska bakslag i bagaget är det tur att vi åtminstone inte är smålänningar.

BEIGT, GULT OCH LJUSBRUNT

Vi suckar åt den tråkiga starten på dagen. Medan Kenths båt flänger omkring i sjön på jakt efter nya heta platser blir vår stukade båt mer stationär och får nöta på områden i närheten som vi anser vara intressanta. Över sjöns djupare områden inleder vi vår jakt efter den frivattenslevande gösen. Så småningom hittar vi stora stim med bytesfisk, troligen siklöja med större rovfiskar passivt lurandes i utkanten.Området fiskas av med våra ljusa jiggar, men efter en dryg timme har vi endast missat ett par försiktiga hugg. En ö i närheten passeras och en gigantisk flad med plattbotten på mellan 5-7 meter uppenbarar sig, ekolodet avslöjar konturerna av gös med jämna mellanrum. Vinden tilltar och solen tittar fram lite försiktigt, helt plötsligt börjar gösarna nappa frenetiskt. Det smäller i betena. Beigea, gula eller ljusbruna jiggar fungerar allra bäst och fisket är mycket underhållande, även om de flesta gösarna ligger i vikter på mellan 1,5-2 kilo.Den andra båten ansluter och gösarna verkar pendla mellan huggperioder när det fullkomligen smäller i grejerna följt av dryga dödperioder.

ENKELT MEN FÖRSIKTIGT

Jiggfisket efter gös är enkelt, det viktiga är att inte fiska för hetsigt med yviga spörörelser. Kasta ut jiggen, låt den dala mot botten, veva långsamt hem ett par meter och låt den sjunka med spänd lina. Hugget kommer i regel när jiggen sjunker genom vattenvolymen. Framåt kvällen går det att tillämpa samma metod genom att fiska betet i frivattnet istället för bottennära, inte sällan ökar medelvikten då.Vår skadade propeller blir faktiskt något av en fördel, för det gäller snarare att vara på rätt plats när gösarna börjar nappa än att flänga omkring och leta nytt. Framåt kvällen kan vi sammanfattningsvis summera ett 30-tal landade gösar och med jämna mellanrum nappar det både gäddor och abborrar även om gösen är tydligt dominant i Nömmen.På Rödjenäs gård träffar vi ett gäng abborrjägare från stockholm som lämnar rapport efter ett par dagars fiske. Deras resultat är relativt skralt, men de kan berätta att samtliga abborrar nappat kring stenar på mycket grunt vatten – möjligtvis blir konkurrensen från gösen för hård ute på fjärden?

ETT TAPPERT FÖRSÖK

Sista morgonen beslutar vi oss för att ge fisket efter gädda och abborre ett ärligt försök. Sjövägen ställs siktet in mot det lilla samhället Boda i Nömmens norra delar. Här är vattnet något klarare och vegetationen kring land skvallrar om en mer näringsrik biotop, det känns hett men temperaturen i det augustivarma vattnet är lite för hög för att fisken ska vara i stöten.Längst in i Bodaviken får Mattias omgående en skaplig gädda på en stor gäddjigg och förhoppningarna ökar, tyvärr lossnar det aldrig helt men troligen är gäddfisket här inne bättre under svalare årstider. Vi prövar ett par grynnor strax utanför och ett par skapliga abborrar får syna håven, men med handen på hjärtat så lockar gösarna för mycket för att vi ska orka stanna längre.Vi styr den skadeskjutna båten ut över frivattnet, mot gösarnas eldorado. Fisket är idag snäppet bättre och vår båt landar hela 40 gösar den här eftermiddagen – huggen är hårda och fisket är verkligen underhållande.Ett par fina gösar kring två kilo får följa med hem som middag till en nöjd sambo, gösbeståndet är starkt i sjön och mer ekologisk kan fisken knappt bli, men när en ordentligare gös omsluts av håvmaskorna får den simma ner i Nömmens mörka vatten igen.Väl hemma i Kungälv, kan hela kåren konstatera att gös smakar gudomligt. Dessutom tycker vi enstämmigt att Nömmen är en trevlig sjö både för nybörjaren och den mer rutinerade sportfiskaren – en småländsk pärla endast ett par timmar bort från de flesta orter i södra Sverige.

Nömmenguide

■ Karl Berg är ansvarig för fiske och båtuthyrning vid Rödjenäs gård och haft Nömmen som hemmavatten i åratal. Det har hänt att han guidat gäster, men annars visar han frikostigt intressanta platser och kommer med betestips vid bryggan. Vi bad Karl om några Nömmen-tips: Vilken årstid tycker du fisket i Nömmen är bäst för gädda, abborre, gös?– Jag har nog haft bäst fiske vår och tidig sommar för samtliga arter.Hur letar du efter gös, abborre och gädda i sjön? Är några speciella områden särskilt bra efter respektive art?– Nömmen skiljer sig nog inte så mycket från andra sjöar gällande typen av intressanta platser och metoder. Skillnaden ligger nog lite i hur kuperad den är, förutom att det finns många öar och djuphålor med branter så finns det otaliga grund och grynnor. En bra djupkarta eller ekolod är ett måste både för fisket – och för propellern.Vilka beten fungerar bra för respektive art?– Ljusa färger har fungerat bra för gös och mörkare för abborre. Lila är en favorit för mig. Men det är nog platsen och tiden som är det viktigaste, samt att testa sig fram. WiggBuzz har visat sig vara ett säkert kort på tröga gäddor bland vass och näckrosor.Var och hur ska man leta efter stor gös i sjön?– Över och runt om någon av djuphålorna. Trolling med inte allt för djupgående vobbler, prickskytte eller bottenmete på 5-6 meters djup i närheten av djupen i skymningen.

■ Fiskekort: iFiske.se, Barkös livs i Stensjön och Handlar’n i Sandsjöfors.

■ Båtramper: Finns vid Rödjenäs, med plats för ungefär tre ekipage, men visa hänsyn eftersom parkeringen även används av badgäster.

■ Logi och båtar: På Rödjenäs gård finns stuga, flerbäddsrum, två dubbelrum och en konferenslokal. Bastu och badtunna finns. Båtar finns för uthyrning, två stycken Uttern 470 med 20 hk fyrtaktsmotor samt mindre båtar på runt fyra meter både med och utan motor, samt kanoter. Hyran är 400 kr per dag inklusive bensin. Kontakt, Karl Berg: 076-337 93 33

Pankofriterad gös – så gör du

Ingredienser:

■ 400-600 g benfri gösfilé

■ 3 ägg■ 2 dl vetemjöl

■ 2-3 dl Pankoströbröd

■ 2 dl rapsolja

■ Salt och vitpepparGör så här:• Känn igenom gösfilén efter kvarvarande ben, skär sedan i bitar om cirka 3 x 3 cm. Salta och peppra väl.• Vänd ner fisken i vetemjölet, detta görs för att ägget ska fastna på fisken.• Doppa i uppvispat ägg och rulla i panko.• Hetta upp en stekpanna rikligt med rapsolja, stek på medelvärme 2-3 minuter per sida tills fisken är gyllenbrun och knaprig. Låt droppa av på hushållspapper.• Avnjut den pankofriterade gösen som en fantastisk förrätt eller som snacks.Tips: Bra såser att dippa bitarna i är Hoisinsås, Sriracha, Kikomansoya eller Aioli.