Reportage

Det är riktigt bra tryck i stor berggylta, intygar Mattias Jonsson.

Här hittar du berggyltan 

Berggyltafiske är en av sommarens höjdpunter på den salta Västkusten

Berggylta är en fatastiskt rolig sportfisk som varje år lockar mänder av sportfiskare ut till kusten. Här är tio heta platser som du kan testa i sommar. 

1. VINGA

Den lilla ön Vinga vid inloppet till Göteborg är Evert Taubes barndomsö och nu också känd för sitt fina gyltafiske. De branta klipporna, särskilt på västsidan, har många gömslen för en gylta. Blåser det lite kan det vara svårt att fiska här.LandVägbeskrivning: Från Lilla Bommen i centrala Göteborg går det dagsturer till Vinga. Gå in på www.stromma.se för mer information.Bästa tid: Sommardagar med svag vind är som gjorda för en utflykt till Vingas gyltor. I augusti har man en kustfisketävling där berggyltan är centralgestalt.

2. MARSTRAND

Ett par mil väster om Kungälv ligger fästningsön Marstrand. På öns östra sida är det restauranger, butiker och folkvimmel medan utsidan bjuder en fantastisk vy över Västerhavet. Du bör söka ställen där det är djupt alldeles intill land. Västsidan är bäst men både syd- och nordsidan ger fisk om vinden är för hård därute.LandVägbeskrivning: Det går buss från Nils Ericssonterminalen i Göteborg. Till själva Marstrandsön går det personfärja. Sedan får benen bära dig till fiskeplatserna.Bästa tid: Sommaren är underbar på Marstrand, men du delar klipporna med många andra som badar och solar. På hösten är det minst lika fint och gyltorna stryker fortfarande längs bergväggarna.

3. HÄRÖN

Vid Kyrkesund på västra Tjörn ligger Härön. En underbar ö med ett fågelliv och en flora som på många sätt är unik. Västsidan är vild och karg och möjligheterna till fiske är många. Du måste orka gå en bra bit för att komma dit, men stigarna är bra och väl utmärkta. Sydvästspetsen är allra mest vindutsatt men här kan fisket vara strålande.LandVägbeskrivning: Från Tjörnbroarna följer du skyltningen till Kyrkesund. Det finns parkeringsplatser i anslutning till badplatsen Linneviken. Sedan går du vägen fram till sundet mellan Kyrkesund och Härön där en liten färja tar dig över till andra sidan.Bästa tid: Från maj och framåt brukar det finnas bra med gyltor runt Härön.

4. GULLMARSFJORDEN

Sveriges enda riktiga tröskelfjord sträcker sig från Lysekil i väst till Munkedal i öst. Den är nästan tre mil lång och väl över hundra meter djup. Gullmarns stränder består ofta av klippväggar som sluttar brant ner i havet.LandVägbeskrivning: Det finns mängder av lämpliga fiskeplatser på både nord- och sydsidan av fjorden. Ett problem vid landfiske är att många vägar är privata, vilket gör det svårt att komma ner till vattnet. Vid Hällebäcks badplats på vägen mellan Uddevalla och färjeläget vid Skår finns det dock lättillgängligt fiske under den höga klippväggen.Bästa tid: De största gyltorna i Gullmarn fångas under sommaren men de finns där hela säsongen.

5. RAMSVIK

Vid Ramsvik någon mil norr om Lysekil ligger en ö av sprängsten med en stor fiskrikedom. Här kan du, på grund av det skyddade läget inne i själva hamnen, fiska i nästan alla väder och det är gott om gyltor. Bottnen är besvärlig men ett flötmete brukar hålla krokar och lina borta från att fastna i vassa stenkanter.LandVägbeskrivning: På riksväg 160 mellan Lysekil och Hallinden svänger du vänster mot Lyse. Fortsätt mot Ramsvik och sväng vänster vid fyrvägskorset en dryg mil efter att du svängt av från väg 160.Bästa tid: Fisket kan vara bra hela säsongen och skulle gyltorna ha en dålig dag finns många andra arter att fiska efter.

6. RAMSVIKSLANDET

Nästan samma namn som förra platsen, men en helt annan upplevelse hittar du i detta naturreservat strax norr om Smögen. På våren är det en av landets vackraste platser med en otrolig blomsterprakt och Väderöarna i horisonten. Går du stigarna ut på öns västra sida finns där ett gott gyltafiske.LandVägbeskrivning: Kör norrut från Kungshamn. Ramsvik ligger på vänster hand efter bara några kilometer. Här går en vindbro över till Ramsvikslandet. Kör direkt till höger och sedan antingen till vänster mot Fykan, eller fortsätt rakt fram tills vägen tar slut. Vid Fykan går du upp på klipporna till vänster om vägen. Väljer du rakt fram ska du gå mot den lilla fyren väster om den gamla stenbryggan.Bästa tid: Hela säsongen med fördelen att du ofta kan fiska på nordostsidan om vinden är hård på västsidan.

7. PATER NOSTER

Skärgården kring Pater Noster har så många platser att de är svårt att peka ut en enskild. Gyltan vill ha berg och den står gärna på grundets topp. Pröva dig fram.BåtPositioner:▶ N 57:54:809 O 11:26:881▶ N 57:53:414 O 11:28:357▶ N 57:53:096 O 11:31:384Sjösättningsramp: Nordöns marina på vägen mellan Kungälv och Marstrand, i Marstrand eller vid Mossholmens Marina vid Klädesholmen på Tjörn.

8. ORSKÄR

Väster om Hörön ligger Orskär och Orskärs ungar. Här tog Bo Hall det förra svenska gyltarekordet. Kring skären och på grundtopparna västerut finns fortfarande fina gyltor. Min egen favorittopp ligger ett par distans utanför Orskär.BåtPositioner:▶ N 57:59:937 O 11:26:642▶ N 57:58:951 O 11:23:394▶ N 57:58:539 O 11:23:157Sjösättningsramp: Mossholmens Marina vid klädesholmen eller i Skärhamns gästhamn. Bägge ligger på Tjörn.

9. 37:AN

Ett av västkustens mest omtalade grund. Här togs många havsfiskerekord för 30 år sedan. I dag är de flesta arter borta men gyltorna finns fortfarande kvar. De är många och de är stora. Grundet består av en mängd toppar som alla är värda att prova. Det ligger en bit ut så stabilt väder och svaga vindar är en förutsättning för fiske.BåtPosition:▶ N 58:01:28 O 11:15:06 (mitt på 37:an)Sjösättningsramp: Skärhamns gästhamn på Tjörn.

10. MÅSESKÄR

Vattnen kring Måseskär är kända för att vara bland de artrikaste i landet. Gyltaplatserna är många både utanför och innanför själva ön Måseskär. Prova på topparna från tio meter och neråt.BåtPositioner:▶ N 58:05:744 O 11:20:957▶ N 58:05:557 O 11:20:405Sjösättningsramp: Rampen i Björholmen på Tjörn har stängts för allmänheten, så vi rekommenderar istället att du sjösätter i Mollösund på Orust. Där finns det en ramp mitt i samhället. Det är dock ont om parkeringsplatser. Alternativt åker du till Ellös på nordvästra Orust, där finns det en riktigt bra ramp och goda parkeringsmöjligheter.