Reportage

Berggylta på speedjigging

"Dagen som från början hade planerats efter havsöring och havsabborre blev istället till en verklig berggylta-bonanza!"

Publisert

En snabbt hemfiskad tobisliknande jigg över grunda skär kan bjuda på bonanza efter stor berggylta. Men håll i grejorna, för det är få andra arter som på en anpassad utrustning bjuder på en lika hård fajt som denna exotiska doldis!

TEXT OCH FOTO: EMMA BÄCKER HÅKONSEN

NÄR FOLK PRATAR om berggyltefiske på västkusten är det oftast synonymt med bottenmete med räka intill branta klippor. Det är utan tvekan en effektiv metod som gett många fina gyltor under åren. Genom en slump uppenbarade sig ett för mig helt nytt sätt att fiska efter dessa kraftpaket.

ÖVERRASKNING PÅ GRUNDET

Det var en strålande dag och vattenytan låg som en rullande spegel, i fjärran hördes blåsljuden tydligt från en flock passerande tumlare. De lugna förhållandena gjorde de attraktiva skären väl synliga. Dit lockas de flesta rovfiskar och därför föll det sig naturligt att pröva våra tobisliknande jiggar längs kanterna, mest i hopp om en huggvillig havsöring eller en havsabborre.Vi kastade tvärs över skären och vevade snabbt in våra beten för att inte fastna bland stenarna.När jiggen passerade toppen av skäret tog det plötsligt bomstopp. Den lilla haspelrullen fick snart bekänna färg och spöet knakade i ringarna av motståndet. Havsöring! tänkte jag och gjorde mig beredd på nästa rusning. Men den explosiva kraften gjorde mig misstänksam och vi blev minst sagt överraskade när en rödspräcklig och sprängfet gylta senare uppenbarade sig bredvid båten.Inte direkt den art vi riktade oss efter, men trots allt en rolig bifångst tänkte jag tyst för mig själv.Metoden att snabbt veva in jiggen över skären testades igen och direkt nappade en ny berggylta. Vi började då rikta fisket på samma vis runt nya skär och resultatet lät sällan vänta på sig. Dagen som från början hade planerats efter havsöring och havsabborre blev istället till en verklig berggylta-bonanza!

AKTIVT JAGANDE GYLTOR

Att berggyltor tar jiggar och inte bara naturligt agn har jag vetat sedan länge. Med UL-prylar och en liten räkjigg fiskad längs branta klippor bjuds ett fantastiskt fiske. Efter att ha fortsatt med speedfisket och jigg har jag lärt mig att berggyltan faktiskt har två olika jaktbeteenden.De fiskar som fångas nära land vid klipporna käkar främst kräftdjur. De kastar sig över både räkor och musslor och säger sällan nej till en räk eller krabbimitation av gummi. En snabbt infiskad tobisliknande jigg fungerar däremot sämre.Intill de friliggande skären är dock situationen den helt omvända. Det turbulenta vattnet mellan stenarna river loss både mat och vegetation som i sin tur lockar till sig småfisk. Av vattnets rörelser kastas de runt och får svårt att orientera sig. Virrvarret av föda lockar såklart även till sig större fiskar.Gyltorna som lockas hit har ett annat jaktbeteende än dem som finns längs klipporna, de är mer aktiva med siktet inställt efter de desorienterade småfiskarna. Här är dessutom gyltornas medelvikt högre än dem som håller sig nära land.

EN BIT FRÅN LAND

För att prova detta, minst sagt hysteriska fiske, behöver du en båt. Dessutom bör vädret vara klart och lugnt. Det är ingen rolig upplevelse att driva runt ett grunt skär med oförutsägbara strömmar och vågor. Skären bör dessutom ligga en bit från land, annars är risken stor att där bara finns småfisk. Skär med djupare vatten i närheten är oftast perfekta gyltaställen.Är du inte helt bekant med området bör du välja en helt vindstilla dag utan restvågor från hårt väder. Leta efter plötsliga vågbrytningar eller ”oroligt vatten” där finns också grundområdena. Även synliga skär med stora stenar som sticker upp ovanför vattenytan är också bra fiskeplatser.För att vara på den säkra sidan är det smart att ankra upp inom kasthåll, men inte längre ifrån än att det enkelt går att kasta betet över och förbi skäret. Har du driften under kontroll är det bara att driva.

FORT SKA DET GÅ!

Berggyltan är verkligen snabb när den jagar, så snabb att det till och med är svårt att veva ifrån den. Därför finns anledning att gasa på ordentligt med vevtagen. Tobisimitationer har visat sig fungera allra bäst – de tål den höga hastigheten bra och imiterar en säker födokälla.Kasta jiggen över eller bredvid skäret och låt den därefter sjunka ned till bottnen. Härefter görs de snabba invevningarna i omgångar med korta stopp. Du behöver inte stå och trixa med spötoppen, tekniken är minst sagt okomplicerad och kräver sällan några extra rörelser.Eftersom fisket sker grunt, sällan påverkat av strömmar, går det att använda förhållandevis lätta beten. Sådana är dessutom enklare att fiska hem i hög fart. Jiggar som väger mellan 12-20 gram är helt perfekta för speedjigging.Du bör dock ha med dig ett gäng extra jiggkroppar. Berggyltans mun är full av kraftiga tänder och de rejäla huggen river ofta upp jiggkroppen totalt. Betesfärgen spelar mindre roll, det är hastigheten som räknas och det är ganska tydligt att huggen sker av ren reflex.

ANPASSAD UTRUSTNING

Det är kul med lätta spön och rullar, men vid det här fisket bör man inte välja en allt för lätt utrustning. Berggyltor på ett kilo och ännu större är explosiva, med ett för vekt spö får du problem att pressa ut dem från stenar och klippor.I fiskebutikerna finns idag väl anpassade spön för det här fisket, lätta haspelspön med en fin ryggrad. Kastvikten bör ligga på ungefär 7-25 gram. Ett spö med toppaktion fungerar fint och det bör inte vara längre än 8,5 fot. Med ett sådant spö är det lättare att hålla fisken under kontroll när den kommer nära båten.Haspelrullen ska vara anpassad till spöets storlek, en broms som tål plötsliga och kraftiga rusningar är en fördel. Jag föredrar alltid en flätad lina, men eftersom fisket sker nära klippor och skarpa stenar behövs en lång tafs. Gärna två meter, gjord av fluorocarbon i dimensionen 0,27-0,40 millimeter.

HELA SOMMAREN

Speedjigging efter berggylta kan bedrivas från mitten av maj och vidare fram till en bra bit in i oktober, alltså när fisken håller sig på grunt vatten.Kom ihåg att hålla koll på tidvattnet, fisket är bäst när tidvattnet är i rörelse. Då är det extra mycket tryck i vattnet som i sin tur bidrar till att röra upp mer mat.Berggyltan är en fisk som gillar ljus och jag har flera gånger upplevt att det är som att trycka på en avstängningsknapp när solen går ned. Fokusera därför på fisket under dagen när ljusförhållandena är som allra bäst.En snabbt invevad jigg gillas inte bara av gyltorna, sannolikheten till bifångster som havsabborre, havsöring och blekor är stor. Känner du dig extra kreativ, varför då inte ta med dig flugspöet och en sjunklina, säkert fungerar det lika bra som en gummijigg!