Reportage

Ädla fynd i Stockholms oaser

"Det är stor skillnad i fångstresultat mellan den analyserande och skickliga fiskaren mot den som bara knyter på första bästa drag och alltid kastar rakt ut i sjön"

Publicerad

I Stockholm finns ett stort utbud av trevligt regnbågsfiske under hela året. Här tipsar vi om åtta områden med ett fint fiske som dessutom är enkla att hitta till.

TEXT OCH FOTO: NIKLAS ÖRTENGREN

KRING STOCKHOLM FINNS det ett flertal regnbågssjöar som fungerar likt oaser runt huvudstadens puls. Fisket är bra och lättåtkomligt, även med kollektiva medel. Stockholm erbjuder faktiskt riktigt fina fiskemöjligheter överlag. Det går till och med att fånga lax och havsöring mitt inne i stan. Även abborre, gädda och gös simmar tillsammans med en mängd olika vitfiskar kring Stockholms kajer. Men även om fisket i sig själv stundtals är riktigt bra så är ”B3-fisket” – betong, bussar och besor – som det skämtsamt ibland kallas inte riktigt för alla. Naturupplevelsen är långt ifrån vad de flesta önskar sig när de ger sig ut på fisketur.Söker du dig bort från Stockholms pulserande hjärta går det att hitta fina naturupplevelser inom nära håll. Både i Stockholms skärgård samt i Mälaren simmar abborre, gädda och gös. I skärgården finns dessutom goda möjlighet till silverblank havsöring under de kalla årstiderna.Förutom dessa erbjuder sportfiskekortet fiskerätt i ett 40 tal sjöar. Så egentligen är fiskemöjligheterna närmast oändliga.Men, ja det finns flera men. Tyvärr begränsas fisket mycket av branta klippkanter, tjocka vassbälten och inte minst ett stort antal hustomter. Helt klart ska man helst ha båt för att komma åt många platser eller en ganska stor lokalkännedom.Dessutom är fisket långt ifrån det eldorado det en gång har varit. Säl, skarv, yrkesfiske, tjuvfiske och självklart också vårt egna fisketryck har påverkat många vatten. Som ny inom Stockholmsfisket kan det vara svårt att hitta vad man söker efter.

STOCKHOLMS OASER

Det finns dock ett undantag. Stockholms Regnbågssjöar eller put & take-sjöar som de också kallas. Här finns det gott om information och du behöver inte lista ut hemliga smultronställen för att lyckas. Ett perfekt fiske för nybörjare men även för erfarna entusiaster. Som flugfiskare är det dessutom enda möjligheten till nymf- och torrflugefiske efter ”ädelfisk” på hemmaplan. De är också hyfsat enkla att ta sig till. Här finns det även röjda gluggar, bryggor och i visa fall även båtar att hyra.Sjöar som Sandasjön, Nedre Rudan och Mellansjön är lättillgängliga, dessutom ta du dig till dem genom kollektivtrafiken. Trots detta ligger de ofta naturskönt och på plats är det lätt att koppla bort storstadens hektiska puls. Fisket håller sig bra på grund av kontunerliga utsättningar av fångstfärdig fisk. Med andra ord riktiga oaser för stressade storstadsbor.Utan Stockholms regnbågssjöar skulle jag själv aldrig blivit så fast i sportfisket som jag är idag. Även om det inte var här mitt intresse väcktes så var det här det växte sig allt starkare. Som ung hade jag gångavstånd till en av dessa sjöar och det var det som gjorde att jag träffade likasinnade och enkelt kunde praktisera fisket utan vare sig bil eller båt. Mycket har jag att tacka denna sjö och än mer tillhörande fiskeklubb som lärde mig binda flugor, kasta med flugspö, samt lät mig följa med på alla möjliga fiskeutflykter.

INTE FÖR ENKELT

Vissa ser ned på regnbågsfisket och menar att det inte krävs någon skicklighet alls för att lyckas. Fisken är inplanterad och nappar på allt, heter det. Så är självklart inte fallet. Visst kan det finnas dagar då fisket är enkelt, men så är det oavsett vad du fiskar efter. Det är stor skillnad i fångstresultat mellan den analyserande och skickliga fiskaren mot den som bara knyter på första bästa drag och alltid kastar rakt ut i sjön. Det är inte ovanligt att man möts av klurigt fiske. Fisken vakar men vill inte hugga. De erfarna fiskar som har gått länge i sjön har sett många drag och flugor och kan vara betydligt mer svårlurade än sina vilda kusiner i norr.Ofta är det de flugfiskare som lär sig imitera fiskens naturliga föda som lyckas allra bäst. Inte sällan är det fjädermygg fisken då äter, men det kan också vara andra insekter som dagsländor, nattsländor eller flicksländor som står på menyn. Det händer emellanåt att även landinsekter eller yngel av vitfisk äts av regnbågarna.Dessa fiskar som gått många år i sjöarna har helt utvuxna fenor och kan bjuda på imponerande kamper som får de flesta havsöringar att blekna i jämförelse. Men även de nyinsatta fiskarna är idag riktigt fina i konditionen med fina fenor. Regnbågen som ”menlös och fenlös” är inget jag känner igen mig i. De flesta fiskeområden tar sin fisk från dammodlingar och fisken är van att se insekter.

RÄTT RUSTAD FÖR REGNBÅGEN

De flesta regnbågarna i Stockholmsregionen är av ganska beskedlig storlek, sju hekto till 1,5 kilo. Med en väl anpassad utrustning blir fisket riktigt roligt.Skulle du ha turen att dra på något riktigt stort så är det inga problem att landa dessa heller bara man tröttar ut fisken ordentligt och inte får panik. Jag har själv landat några fiskar över fem kilo i Stockholmssjöarna med den största på hela 9,42 kilo. Värt att veta är att de största regnbågarna hugger på exakt samma beten som de mindre fiskarna – fluga, mete eller spinn.