Uppfinning ger hopp om att hitta tungmetaller i vatten
Fiskejournalen har i flera artiklar skrivit om de tiotusentals gifttunnorna längs den svenska ostkusten, och farhågorna om att de ska börja läcka. Nu lanseras en uppfinning som kanske kan hjälpa till att upptäcka både dem och andra miljöbomber.
Det har varit en lång och komplicerad process kring de 23 000 gifttunnorna som dumpades i havet på 1950- och 60-talet. Totalt kan det handla om 9 ton kvicksilver som riskerar att läcka ut om tunnorna vittrar sönder, med stor risk för att havslivet påverkas mycket negativt.
Ett företag har pekats ut som ansvarigt för dumpningen, och processen med att lokalisera tunnorna har påbörjats. Läs mer här.
Nu kommer en uppfinning som kanske kan hjälpa till om tunnorna skulle börja läcka, men även att lokalisera befintliga utsläpp. 30-åriga Siwen An, doktorand vid Institutionen för elektronikkonstruktion på Mittuniversitetet, har nämligen utvecklat en mätutrustning i Sundsvall för att upptäcka tungmetaller i havet i realtid.
Det handlar om röntgenteknik, och gifterna upptäcks direkt utan att behöva ta med vattenprover till labbet och mäta dem där.
– Det fanns liknande mätutrustningar som fungerade för att mäta sammansättningen i till exempel stenar. Men de fungerar inte i vatten. Huvudfokuset ligger på att hitta kvicksilver i fiberbankar i havet som finns där efter utsläpp från gamla pappersfabriker. Det är stora ytor och det underlättar att få svaren direkt, säger Siwen An till Sundsvalls Tidning som gjort ett reportage om uppfinningen.
Där säger Siwen An att det är ett år kvar på projektet, och att hon hoppas att den blir väldigt användbar när den är färdig. I december presenterade hon sina resultat vid miljökonferensen ”2020 International symposium on water, ecology and enviroment.”