Ålar och andra arter ska inte behöva bli sönderhackade i svenska kraftverk, anser Älvräddarna. Foto: Uppdrag Granskning

Tusentals sluter upp i Älvräddarnas kampanj – här skriver du på!

Publicerad

Tycker du också att svensk vattenkraft ska miljöanpassas, så att fiskar och andra varelser kan passera utan att riskera att bli sönderhackade i turbinerna? Då är du i så fall inte ensam. Tusentals har redan skrivit på Älvräddarnas namninsamling.

Älvräddarnas kampanj har fått en bred spridning bland både sportfiskare och miljövänner. Den sammanfaller även med att elpriset har blivit en nationell snackis, och Älvräddarna passar på att reda ut begreppen kring det.
Kort sagt: Hur påverkar en miljöanpassning elpriserna?

Älvräddarnas svarar så här:
Elpriserna ändras allt snabbare och med större variationer än tidigare. De viktigaste faktorerna är bland annat geopolitiska, till exempel Rysslands priser på naturgas till Europa, våt- eller torrår i Sverige, kolpriser i världen, detta eftersom vi har en allt mer ihopkopplad elmarknad med Europa. Höjs priserna i Tyskland och andra europeiska länder, höjs de ofta också i Sverige.
En miljöanpassning på rimlig nivå där produktionen av el minskar med 3-7 TWh skulle för det första, i princip tidsmässigt, sammanfalla med en ökning i samma storlek på grund av ökad nederbörd i vårt föränderliga klimat (se mer under frågan ”Hur påverkar en miljöanpassning elsystemet?” ovan). Det betyder att prispåverkan kan beskrivas som helt marginell, vilket också beror på att vi idag sedan flera år har ett nytt läge där Sverige varje år nettoexporterar el till andra länder i storleksordningen 15-30 TWh.

Om du också vill skriva på kampanjen, som ska skickas till regering och riksdag, så hittar du den här!

Följ Fiskejournalen på Facebook och Instagram för fler fiskenyheter!