Storfiskregistratorn tog den största silverrudan
För bara ett år sedan beslutade Sportfiskarna att arten silverruda ska kunna anmälas till storfiskregistret. Skillnaderna mellan vanlig ruda och silverruda är så små att man måste räkna fjällen på sidolinjen för att veta vilken art man fångat.
Nicka Hellenberg är inte bara Sportfiskarnas storfiskregistrator han är också en mycket kompetent sportfiskare som behärskar många olika fiskemetoder. När beslutet kom att man skulle kunna registrera silverruda i storfiskregistret var han en av ett gäng synnerligen drivna specimefiskare som gav sig ut på jakt. Och resultaten uteblev inte. Under året har ett nytt svenskt rekord slagits fyra gånger och det nu gällande rekordet, en praktfull silverruda på modiga 1670 gram och 44.5 centimeter, innehas av Nicka själv. Men Nicka betonar att det är fiskeupplevelsen och inte rekordet i sig som är det viktiga för honom.
—Men allvarligt talat var det inte rekord som lockade mig. Jag metar de här fiskarna frekvent och trivs i tystnaden med mitt spö i handen, säger Nicka.
Silverrudorna som anmälts till storfiskregistret har tagits på botten- och flötmete men majs som agn.
Silverrudan är en sötvattesart som klarar Östersjöns bräckta vatten. Den tycks sprida sig och dess utbredningsområde ökar stadigt. Den kan bilda hybrider med den vanliga rudor, något som skedde i Gotländska Paviken med jätterudor på över tre kilo som följd.
För att klassificeras som silverruda ska fisken ha 28-30 fjäll längs sidolinjen. En vanlig ruda har 31-36 fjäll på samma område.
För mycket intressant läsning om rekorden och silverrudan klicka här
Anders Nicander