Stora rapporten är klar: Så mår den norska vildlaxen
Hur mår egentligen den norska vildlaxen? Svaret är att det i vissa aspekter ser både hopplöst och hoppfullt ut, enligt den nyligen släppta rapporten om laxens tillstånd.
Det norska laxbeståndet är sedan länge i sportfiskares och miljövänners fokus, inte minst på grund av de skador som den norska odlingsindustrin sägs orsaka vildlaxen.
När NINA (Norska institutet för naturforskning) släpper sin statusrapport för 2019 så konstateras det att just laxodlingar är ett stort problem för vildlaxen. Däremot så kan rapporten te sig aningen motsägelsefull, eftersom det samtidigt konstateras att det registrerats fler lekande laxar i de norska älvarna än någonsin tidigare.
Hur kommer då detta sig?
Jo, det kraftigt reducerade fisket efter vildlax har gett stora positiva effekter. Dessutom har åtgärderna mot sur nederbörd och parasiten Gyrodactylus salaris gett önskat resultat, vilket alltså återspeglas i antalet lekande laxar.
Det konstateras visserligen att mängden lax som återkommer från havet för att leka har halverats sedan 1980-talet, men att det ändå finns hopp utifrån den senaste statistiken.
Däremot riktas det skarp kritik mot odlingsindustrin.
– Förrymda odlingslaxar, laxlus och infektioner knutna till odlingar är de största problemen för norsk vildlax i dag, säger Torbjörn Forseth i det vetenskapliga rådet för laxförvaltning.
Han uppmanar också till internationella krafttag mot puckellaxens spridning, och konstaterar att vattenkraftsbranschen kan göra mycket för att förbättra vildlaxens förutsättningar.
Se den svenska hyllningen till laxen: