Sportfiskarnas påskägg – med fisketips

Publicerad Senast uppdaterad

Sportfiskarna: Hela Sverige bjuder på fantastiska fiskemöjligheter under påskhelgen och påsklovet. Från pimpelfiske efter röding i norr till fiske utan krok efter näbbgädda i söder. Och allt däremellan.

Påsköring
På Västkusten, Sydkusten, Ostkusten, i Stockholms skärgård och runt Öland och Gotland är påsken ofta en mycket bra tid för havsöringsfiske. Havsöringen fiskas med olika långsmala skeddrag eller med flugor som imiterar räkor, bortsmask eller småfisk. Havsöringen gillar omväxlande bottnar med stenar, sand, tång och gärna strömdrag i vattnet. Sydlig vind som blåser in mot land och för med sig varmt ytvatten ökar ofta fångstchanserna under våren. Havsöringen är en snabb och stark fisk så fiskeutrustningen måste vara i gott skick för att man ska kunna landa en silverblank öring på något kilo.

Näbbgädda
Denna häftiga långnosade fisk, som även kallas horngädda i Skåne, är en slank och pilsnabb simmare som dyker upp längs den södra kusten under slutet av april.
Under större delen av året befinner sig näbbgäddan ute i Atlanten, men under våren rör sig stora stim in mot Sveriges sydliga kuster. De enstaka första näbbgäddorna som dyker upp är oftast stora. När näbbgäddorna anländer brukar de avslöja sig genom att de simmar runt på grunt vatten, till exempel vid sandstränder, runt pirar, eller i vikar där det finns växtlighet blandat med ytor av sand och sten. När de leker så ”kokar” vattnet ibland av silvriga, långsmala fiskar så håll ögonen öppna.
Näbbgäddan livnär sig framför allt på små fiskar som strömming, skarpsill och tobis, men den äter också kräftdjur och andra små djur. Den använder sin långa, hårda näbb för att attackera betet genom att slå och nypa. Fiska med små, fisklika skeddrag, eller kustvobblers som går att kasta långt och fiska fort på grunda områden. Flugfiskare brukar ha framgång med fiskimitationer eller små räk- och märlliknande flugor. Näbbgäddan kan vara svår att kroka så använd sylvassa krokar, eller ingen krok alls! Det går faktiskt att byta ut kroken mot silkestråd. Näbbgäddans inåtvända små tänder fastnar i tråden vid ett hugg. Ett kul fiske för barn att prova på, utan risk att skada sig på någon krok.

Röding
När våren är i full gång i söder är det svårt att tänka sig att det fortfarande är snö och is i norr, men runt påsk har man ofta det bästa pimpelfisket på många sjöar i Norrlands inland. Många isfiskar efter röding då den både är vacker, stark, lurig och väldigt god att äta. Rödingen går att fånga med flera olika pimpelmetoder: vanligast är att man fiskar bottennära med ett stort rödingblänke tacklat med tafs och krok agnad med maggot. En effektiv teknik som innebär mera finlir är att pimpla med mormyska. En mormyska är en liten pirk som hänger vågrätt i vattnet och imiterar ett litet kräftdjur/nymf/fiskyngel. Mormyskan agnas oftast med maggot och fiskas med små försiktiga ryck och dallringar. För att se försiktiga napp har man ofta en extra mjuk topp på pimpelspöet. Är isen inte väldigt tjock kan man även kikpimpla på grunt vatten, vilket innebär att man ligger på ett renskinn/liggunderlag och tittar ner genom pimpelhålet och ser fisken komma simmande. Att få se en stor röding elegant cirkla runt kroken och då försöka få den att nappa är otroligt spännande! Tips: släpp ner äggskal på botten och lägg en jacka över huvudet/hålet så syns fisken tydligare.

Gädda, abborre och gös
På många ställen i landet kan man ha ett bra vårfiske efter gädda, gös och abborre med olika metoder som spinn, mete och även fluga. Det man får tänka på är att dessa fiskar leker under våren och försommaren. Återutsätt de stora fiskarna så försiktigt som möjligt och undvik att störa lekande fisk. Jigg och långsamt sjunkande drag och vobbler är ofta bra betesval.

Klicka här för att läsa om påskfiske med Sportfiskarna i Göteborg 15 april!

Klicka här för att läsa om regnbågsfiske i Göteborg.

Klicka här för att få mer fisketips i Göteborg.

Klicka här för att läsa om spännande regnbågsfiske i Stockholm.