Kär fisk har många namn. Elritsa, som är det vedertagna namnet, är en utmärkt agnfisk. Foto: Per Andersson

Spelfisk, skinnäling eller kvidd

Publicerad Senast uppdaterad

Abbormete är kultur. Det slår frilansjournalisten Per Andersson från Bräcke i Jämtland fast i en fin text som han frikostigt delar med Fiskejournalens läsare.

– Å så tänk. Mete åbbarn med spelfisk o toppspö . De han´t je gjort på mänge år.

Så sa en gammal fiskare åt mig ifrån Albacken när jag frågade honom om han visste om någon tjärn eller bäck där man kunde ta elritsa för att meta abborre med här uppe i Bräcke i Jämtland. Den lilla elritsan är nog bland det bästa du kan använda under sommar månaderna för att få en rejäl fångst av abborre att filea och äta. Efter som kärt barn har många namn så kallas elritsan för skinnäling, blindsill, kvidd, eller som i Albacken där den kallas spelfisk och det finns säkert mängder med andra dialektala namn på den lilla fisken.

Många med mig håller vår kanske mest svenska fisk abborren för att vara den godaste fisken att äta. Säkert är det många vilka har just börjat sitt fiske med ett metspö köpt på macken och ett rödbulligt flöte med mask på kroken.

Där på bryggan fick man stå för att mor och far skulle ha koll på en och där fick man abborre i små storlekar för det mesta. Fast man själv tyckte att de var stora och fina. Men kul var det.

Under sommarmånaderna äter abborren små fiskyngel, löjor och annan mindre fisk vilka för det mesta finns i överflöd. Man kan ju fiska abborren med jigg, spinnare och andra drag Men själv föredrar jag blindsillen som agn för mitt abborrmete under sommaren. Inte bara abborre äter den lilla agnfisken, jag har fått harr på 8 hg. Öring äter den gärna och en stor gädda på 7 kg på den lilla agnfisken.

Metar man med blindsill är ett metspö med rulle och glidande flöte som stoppas med en glidande stoppknut (se bild). Ett långsmalt flöte som glider på linan vilket tar 4-5gr bly och en lagom stor enkelkrok. Man metar vid syren, grundkanter eller som vi där en djuphåla tar vid där en å rinner ut i sjön och blir 4–5 djup.

Blindsillen tar man i en sänkhåv och man lockar in dem med lite uppblötta brödkulor som man slänger i håven. Eller så köp en kräftbur på Jula och använder den att fånga blindsillen, med här lägger man en bit bröd i påsen avsett för agnet.