Satsning på rödingen i Ören
Storrödingen i sjön Ören har varit på tillbakagång och 2015 startade ett projekt i syfte att vända trenden. Avelsfiske har utförts och nu har de första odlade rödingarna satts ut.
Inventeringar mellan åren 2010 till 2014 visade på en kraftig tillbakagång för Örens beryktade storröding. Infångade lekfiskar tydde på en mycket liten lekbiomassa med få unga individer, låg fångst per ansträngning och ökad medellängd.
I ett försök att vända trenden startade ett samverkansprojekt året efter och i torsdags kunde framavlade rödingar ta sina första vilda simtag i den småländska sjön. De nysläppta rödingarna har odlats fram från mjölke och ägg som samlats in efter avelsfiske. Utsättningen var den första av flera som Länsstyrelsen i Jönköpings län nu utför tillsammans med Örens Fiskevårdsområde.
”Detta är ett projekt som fiskevårdsområdesföreningen satsat helhjärtat på”
– Detta är ett projekt som fiskevårdsområdesföreningen satsat helhjärtat på både i form av nedlagd tid samt ekonomiska medel. Förutom de förstärkningsutsättningar av stameget material som nu kommer genomföras så har föreningen röstat igenom flera nya fiskeregler både för gästande sportfiskare och för fiskerättsägare vilka alla har som syfte till att bevara rödingen. Allt fiske efter röding är i nuläget förbjudet vilket innebär att röding som fångas måste återutsättas. Utöver detta finns även fredningsområden som begränsar fisket viss tid på året, säger Anders Boheman, ordförande i Örens fiskevårdsområdesförening.
Efter utsättningarna väntar uppföljande inventeringar för att se om insatsen burit frukt.
”Det är viktigt att regelverket som föreningen nu röstat igenom kvarstår fram tills det att beståndet visar en positiv utveckling”
– Utsättningarna kommer framöver att följas upp, exempelvis genom lekprovfisken med nät på rödingens lekplatser men också med hjälp av drönare både ovan och under vattnet. Det är viktigt att regelverket som föreningen nu röstat igenom kvarstår fram tills det att beståndet visar en positiv utveckling med fler från sjön naturligt producerade rödingar, säger Daniel Rydberg, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.
Läs mer om projektet här.
Hans Hällman