Satsa på näbbgädda i vår
Näbbgäddans ankomst är ett säker vårtecken. Först dyker den upp längst Skånekusten och fisket där kan vara galet bra. I början av maj invaderar den Bohusläns vikar.
Näbbgäddans mun, eller näbb, är hård samtidigt som den är ömtålig. Detta gör att man får ta till lite olika knep för att vara framgångsrik i sitt fiske. Vill man kasta med drag funkar klassiska havsöringdrag utmärkt. Men man bör byta till en liten tunnskaftad trekrok som man knyter på en fem centimeter lång tafs i den nedre splittringen i draget. Vill man meta näbbgäddan funkar de flesta typer av kastflöten. Tafsen under flötet behöver ofta inte vara mer än en meter lång av och kan göras av 0.30 nylonlina. En trekrok i storlek 12–14 är perfekt. Agna med en sillstrimla eller kokt räka. För flugfiskare finns det mängder av flugor som fungerar. Men var inte rädd för att testa något riktigt litet. En märlimitation som fiskas hem supersnabbt brukar kunna ge fantastiska hugg.
Det finns chans på stora fångster om man hittar rätt men var alltid noga med att inte ta upp mer fisk än vad du ska äta i närtid. Vill man återutsätta näbbgäddorna är det bäst att lossa dem i vattnet med hjälp av en långskaftad tång. Håll fast kroken med tången och skaka lätt så lossnar fisken.
Näbbgädda, eller horngädda som den också kallas, är en säregen fisk med en mun som påminner mer om en fågelnäbb en fiskmun. Sommartid finns den i de västliga delarna av Östersjön och i Västerhavet. Den leker i maj i grunda vikar helt nära land. I Skåne är det folkfest när näbbgäddorna och folk vallfärdar för att få uppleva ett fiske som är svårslaget när det gäller mängden huggvillig fisk. I Bohuslän är det av någon anledning inte lika många som fiskar näbbgädda även om den är lätta att hitta och bjuder på mycket spöböj.