Saga om harr i Halland
Fram till 1950-talet fanns Sveriges sydligaste harrbestånd i den halländska ån Lagan. Försurning och vattenkraftsuttbyggnad tros ha varit bidragande orsaker till att arten försvann. Nu ska man göra försök med att återintoducera denna eftertraktade sportfisk.
För länge sedan lär det ha funnits två typer av sagor. Lygirsaga var en påhittad historia medans saga stod för en berättelse om något verkligt. Sportfiskarna är som vanligt på tårna och man vill via projekt ”Sagan om harrens återkomst” göra ett försök att återintroducera harr i vattensystemet.
Projektet kommer att pågå under tiden 2024 -2027 och det ser ut att kunna bli en utmaning att hitta rätt fiskar att avla på.
– Genetiska analyser utförda av projektet via CGI på Naturhistoriska har visat, från en ännu opublicerad studie, att Lagan-harren är mer besläktad med den kontinentala harren från Danmark, England och Rhens källflöden än med den som simmar i mer nordliga vatten i Sverige, Vättern inkluderat säger Ebbe Berglund som är Sportfiskarnas projektledare.
Man kommer att göra försök med att sätta ut harr i olika utvecklingsstadier från ögonpunktad rom till ungfisk på 7–8 centimeter. För att öka mångfalden och chanserna för återetableringen planeras utsättningar från tre olika populationer. Genom att sätta ut flera olika populationer sprider man riskerna och ökar chansen att någon av populationerna trivs och anpassar sig till sin nya miljö.
Harren är en fanatastiskt fin sportfisk som mer förknippas med strömmar och sjöar i norr. I Vättern finns ett bestånd av harr som dessvärre minskat kraftigt på senare år. Även här görs försök att återskapa ett livskraftigt bestånd.