Så ska det unika laxfisket i Vänern räddas
Det världsberömda fisket efter insjölax i Vänern står just nu och väger. Något måste göras för att behålla resursen. Det anser åtminstone Tommy Nerstrand, som är fiskeguide och projektledare för ”Lax i Vänern”.
– Under hösten 2018 fångade jag bara två vilda fiskar i Dalbosjön, alltså sådana som har fettfenan kvar och inte är utplanterade. I själva Värmlandssjön är andelen något högre, men det är alltså bara en spillra kvar, berättar Tommy.
Han är nu med och sjösätter en satsning som förhoppningsvis ska hitta en långsiktig lösning för Vänernlaxen.
– Vi måste fixa det här, annars har vi inget fiske kvar. Antalet guider i sjön har exempelvis halverats efter de sista 10 årens minskade utsättningar. Inga nya vågar starta, konstaterar han krasst.
Av den ursprungliga vildlaxen i Vänern, Gullsångslaxen och Klarälvslaxen, finns det bara spillror kvar. Fortum sätter genom sin avelsverksamhet i Forshaga ut 175 000 smolt per år i Klarälven, och parallellt med detta sätts det ut smolt genom Laxfond Vänern. Mellan åren 2008–2017 har det i genomsnitt satts ut 55 000 smolt per år. Laxfond Vänerns uppskattning är dock att det behövs sättas ut minst 90 000 smolt per år i sjön för att behålla det värdefulla fisket. Och då krävs det att mer pengar flödar in, i storleksordningen 750 000–800 000 kronor mer per år.
Just nu försöker han och kollegorna i Laxfond Vänern att få kommunerna runt Vänern att sluta upp bakom satsningen som ska trygga laxfisket i Vänern. För ungefär ett år sedan blev han projektledare för Leaderprojektet ”Lax i Vänern”, som ska bli en katalysator i arbetet framåt och skapa en modell för frivilligavgifter för att i nästa steg kunna sätta ut mer smolt i Vänern. Projektet pågår fram till augusti 2020 – och det finns väldigt lite tid att spilla om räddningsaktionen ska lyckas.
– Vänern som sjö fungerar bra. Den är näringsrik och det finns gott om betesfisk, frågan om laxens överlevnad ligger nu helt hos människan.
Vänernlaxens öde är alltså i människornas händer, och om du vill vara med och stötta bevarandearbetet så finns det flera sätt. Bland annat kan du donera pengar direkt till ”Smoltkontot”, via bankgiro: 5237-1416 eller Swish: 1232085280.
I nästa nummer av Fiskejournalen kan du läsa ett mer omfattande reportage om Vänernlaxen. Missa inte det!
Läs om mer hot mot fisken: