Sändarna placeras i fiskens bukhåla genom ett litet välbeprövat kirurgiskt ingrepp direkt ute på sjön och återutsätts därefter.

Röding ska märkas i Vättern

Publicerad Senast uppdaterad

Nu inleds ett projekt i Vättern får att samla information om rödingens beteende, rörelsemönster och överlevnad vid återutsättning. Resultatet kommer vara ett viktigt underlag för den framtida förvaltningen av rödingen.

Rödingen är en karaktärsart för Vättern och rödingbeståndet i sjön är ett av de största och mest värdefulla i Sverige. Arten är också av stor betydelse för fisket i sjön, men ett högt fisketryck, höga naturvärden och yttre miljömässiga faktorer, så som ökad vattentemperatur, ställer höga krav på fiskeregler som gör fisket hållbart.

Ökad kunskap kring rödingens biologi och de tre fiskeförbudsområdenas funktion är viktig för förvaltningen av rödingen i Vättern. Därför sjösätts nu ett projekt där modern fiskspårningsteknik kommer att användas, och minst 90 rödingar ska förses med sändare samt över 50 mottagare i form av hydrofoner ska placeras ut runt om i Vättern. Merparten av fiskarna fångas, märks och återutsätts inom fiskeförbudsområdena. Fisken fångas med sportfiske, då det bedöms vara skonsammaste sättet att få tag på fisk till försöket.

Om en märkt fisk fångas och man hittar märket när fisken rensas ska sändaren skickas in till Länsstyrelsen i Jönköping med information om fångstplats, fångstdatum, längd och vikt samt eventuellt foto.

Det primära målet med projektet är att utvärdera funktionen hos nuvarande fiskeförbudsområden men kommer också ge värdefull information kring rödingens beteende, vandringar, överlevnad vid återutsättning samt underlag för att bedöma mängden röding och fisketryck.

Projektet kommer i ett första skede att pågå hela 2021 och 2022, med förhoppning om att kunna fortsätta även under 2023. Alltsammans är ett samarbete mellan SLU och länsstyrelserna runt Vättern. I projektet, som finansieras av HaV samt Länsstyrelsen i Jönköping, deltar även forskare från Göteborgs Universitet, Linnéuniversitetet samt personal från Sportfiskarna.