Robot ska stoppa drakfiskens utbredning
Invasiva drakfiskar sprider sig längs den amerikanska östkusten. Där saknar de naturliga fiender och utbredningen är svår att stoppa. Nu testas en ny metod där en robot ”dammsuger” upp den oönskade fisken!
De arter som genom mänsklig inblandning dyker upp på nya platser kallas främmande. Av dessa är det få som etablerar sig och ännu färre som konkurrerar ut de inhemska arterna och därigenom hotar den biologiska mångfalden. De som lyckas kallas invasiva. Drakfisken är en sådan längs den amerikanska Atlantkusten.
Drakfiskarna rör sig nu allt mer norrut och varken naturen eller människan har hittills kunnat stoppa dem
Drakfiskarna rör sig nu allt mer norrut och varken naturen eller människan har hittills kunnat stoppa dem. Därför är intresset stort för de nyutvecklade robotar som ska bekämpa utbredningen. När en drakfisk närmar sig öppningen sätts en motor igång som gör att fisken sugs in i en behållare. Roboten rymmer tio fiskar och tar sig upp till ytan när behållaren är fylld.
Även Sverige drabbas av invasiva arter och den fisk som för tillfället väcker störst oro är den svartmunnade smörbulten.
Vi ringer upp smörbultsforskaren Leon Green från Göteborgs universitet och ber om en lägesrapport.
– Lokalt kan svartmunnade smörbultar vara väldigt talrika. Om man fångar en på västkusten får man gärna rapportera in den till Artportalen. Jag tror inte det blir aktuellt med en robot för svartmunnad smörbult. Drakfiskar är stora och speciella och lätta att skilja från andra fiskar. Och det man ser i de länder där svartmunnad smörbult tar över är att de snabbt blir till matfisk. Vi kommer få lära oss att utnyttja den nya resurs som nu etablerar sig i svenska vatten. Kanske vi får se ”senapsbult” på Julbordet år 2020, hälsar han.
Hans Hällman