Innan puckellaxen utvecklar sin puckel så kan de påminna om vanlig lax, men den är invasiv och ett hot mot lax och öring.Fotograf: Erling Kåre Stenevik / Havsforskningsinstitutet

Puckellaxen under lupp

Publicerad Senast uppdaterad

Den invasiva puckellaxen kan innebära stora problem i våra ekosystem. Fiskarter som lax och havsöring har svårt att hävda sig och riskerar på sikt att decimeras.

Därför står nu både Länsstyrelserna och Havs och Vattenmyndigheten på helspänn och söker ständigt efter lösningar vid en eventuell ökning av den ovälkomna besökaren som enligt SVT har spridit sig från ryska odlingar. Vi har träffat Erika Axelsson från Länsstyrelsen i Halland för en intervju.

Hur ser uppgången ut av puckellax i år?

Vi har en kamera vid Hatting, i Ätran, där har vi lyckats fånga nio puckellaxar på bild än så länge. Men tyvärr gör de höga flödena det osäkert, risken finns att det har gått upp ännu fler som vi inte har kunnat se. Trenden har annars varit att antalet har ökat för varje år, 2021 hade vi en tydlig topp och så många hoppas vi inte att det blir tal om i år.

Vet ni i vilka regioner puckellaxen finns?

Genom ett särskilt projekt försöker vi ta reda på det tillsammans med SLU. Genom att ta vattenprover och sedan analysera dessa med hjälp av E-DNA, hoppas vi kunna ta reda på var någonstans puckellaxarna finns. Det är ganska fantastiskt, allt levande släpper DNA och då kommer det att fastna i våra filter.

Finns det några lösningar?

För närvarande finns nog inga svar, vi tar helt enkelt rygg på norrmännen. Där finns betydligt större problem som de brottas med just nu. För närvarande har de som enda lösning att sätta upp spärrar i vattendragen och sedan manuellt håva och sortera bort puckellaxarna. På experimentnivå testas även AI-teknik som går ut på att man låter fisken passera genom tunnlar där de kan identifieras. Som du hör handlar det oavsett metod om ett enormt resurskrävande arbete.

För vår del här i Sverige har vi ifrån kollegorna i Norge getts rådet att noggrant följa utvecklingen och ständigt uppdatera vår data. Puckellaxen leker varannat år, här i Norden verkar det som att det är tal om udda år.

Vad kan vi inom sportfisket hjälpa till med?

Om du fångar en puckellax ta då upp den, som nystigen är det en utmärkt matfisk. Tänk på att invasiva fiskarter alltid ska slås ihjäl. Rapportera in fångsten till appen ”rapportera främmande arter” annars hittar du länken på SLU:s hemsida. Hör gärna av dig till länsstyrelsen med ett mejl.

Puckellaxarna leker tidigt, om du gör iakttagelser om en ovanligt tidig laxlek i någon av åarna, hör då gärna av dig. Efter leken dör puckellaxarna, ser du några döda fiskar när du är ute längs ett vattendrag, undersök då gärna vilken art det är tal om. Går det inte kan du höra av dig till oss på Länsstyrelsen.

Johan Klingberg