Nu börjar isfiskesäsongen i norr. Foto: Anders Nicander

Öga för abborre

Publicerad Senast uppdaterad

Vintern är här och om kylan fortsätter kommer man kunna fiska från isen långt ner i södra Sverige redan nästa helg. Men ta det vackert! Livet går alltid före fisket och den första isen är sällan helt pålitlig. Abborröga är ett är ett bortglömt superbete som tycks ha en särskild lockelse på lite större fisk.

Nu väntar en fantastisk rolig tid för alla pimpelfiskare. Abborrfisket kan vara bra första isen och med abborröga på pimpelkroken ökar fångstchanserna betydligt.

Abborröga är ett superbete som glömts bort på många ställen. Förr var det betet nummer ett men när maggotten kom fick man tillgång till ett smidigare och mer lätthanterligt agn. Men abborrögat har flera stora fördelar.

Det som kanske talar mest för abborröga som pimpelagn är att det attraherar stor fisk. Klassiska pirkar och lyskrokar har en fantastisk förmåga att fånga fisk men i sanningens namn är det ofta man främst lockar de mindre abborrarna att hugga. Ett abborröga på en pimpelkrok — både enkel- och trekrok — ger minst lika mycket småfisk men man får även den större fisken. En annan fördel är att det är lätt att få tag i om man inte har tillgång till färsk maggot. Testar man vid vassruggen eller uppe på stengrynnan brukar det inte dröja länge innan småabborrarna hittar till pirken och agnet är säkrat.

Trä enkelkroken genom den bakre, broskiga delen av abborrögat.

Abborröga sitter mycket bra på kroken och ofta kan du fånga många fiskar på samma agn. Med enkelkrok fäster man abborrögat på den bakre sidan så att man inte punkterar själva ögat. Om du använder en trekrok är det enklaste att lossa kroken från pirken och pressa krokskaftet rätt genom ögat. Sätt sedan tillbaka kroken på pirken och du har ett agn som håller en hel fiskedag.

Fiska långsammare

När man pimplar med pirk och ren lyskrok är det rörelsen som lockar fisken. Då krävs det ofta att man fiskar ganska aktivt för att få fisken att intresserad. Med abborröga på kroken kan man ha lite längre pauser mellan rycken. Ibland händer det att abborren bara hugger om man håller helt stilla i tio sekunder eller mer.

Teknik och etik

För att få ut abborrögat ur sin håla funkar det bra att stoppa in tummen i munnen på den fisk som man använder som agn och pressa ut ögat bakifrån. Detta förutsätter självklart att man först avlivat fisken. Har man fått en första abborre har man agn så det räcker för en bra stunds fiske. Man behöver sällan spara en massa småabborrar för att använda dess ögon till agn utan kan istället med varsam hand återutsätta dessa.

Vi har alltid med oss maggot på våra pimpelturer och byter till abborröga när vi fångat och sparat lämplig fisk till mat. De stora abborrarna får alltid simma vidare. De är ingen höjdare i köket och framför alt är de viktiga för ekologin i sjön.