Öringen påverkas av klimatförändringen Foto: Sara Kurfeß

Mindre öring i syd och mer i norr

Publisert

Klimatförändringarna gör allt tydligare avtryck i vår fiskfauna. Under de senaste trettio åren ser man en tydlig trend att öringen minskar i södra Sverige samtidigt som beståndet i norr ökar. Att vattnet blir allt varmare tros vara orsaken.

Sveriges lantbruksuniversitet har studerat de svenska öringbeståndens utveckling genom att analysera trettio år av insamlad data från 157 svenska vattendrag.

– På senare år har vi allt oftare fått signaler från södra Sverige om att öringen verkar minska i antal och till och med försvinner från vissa vattendrag. Nu har vi gjort en studie som stöder denna trend. Miljöövervakningsdata visar att många öringbestånd verkligen har minskat i Sveriges varmare södra regioner, och det finns en risk för att en del av de här bestånden går förlorade på sikt om inga åtgärder görs, säger Serena Donadi, som är forskare vid institutionen för akvatiska resurser på SLU och huvudförfattare till studien.

Att öringen ökar i norr tros bero på att relativt sett varmare vatten får både öringen och dess bytesdjur att växa fortare. En liten ökning i norr är med andra ord gynnsam för fiskens tillväxt medan gränsen för vad öringen klarar passeras i syd. Öringen tål inte att det över 22 grader varmt i vattnet under längre perioder och torrperioder när lekbäckarna sinar slår hårt mot återväxten.

– Vandrande populationer kan vara särskilt sårbara för framtida extrema väderfenomen. Detta beror bland annat på att låga vattenflöden hindrar fiskarnas vandring, men de kan också påverkas negativt av en ökad konkurrens och predation från andra mer värmetåliga arter, både i vattendrag och i havet, säger Serena Donadi.