Laxlusen livnär sig på fiskens kött. Problemet är omfattande i trånga odlingar, men rymlingar kan även smitta vild fisk. Foto: Eva Thorstad

Mängder av vildlax drabbas av lus

Publicerad Senast uppdaterad

Parasiten laxlus plågar och skadar inte bara fisk i odlingar. En ny norsk sammanställning visar att även vild lax och havsöring drabbas hårt, och att det finns ett tydligt samband mellan smittad vildfisk och odlingar. I flera fall är omfattningen så stor att vilda bestånd är hotade.

Det norska forskningsinstitutet NINA har sammanställt en rad studier på hur vilda bestånd av lax och havsöring drabbas av laxlus i Norge, Skottland och på Irland. Resultatet visar ett tydligt samband mellan mängden drabbad vildfisk och odlingar i havet.

”öppna kassar med odlad lax har lett till en kraftig ökning av antalet vilda fiskar som drabbas”

– Odlingsverksamheten har inte ökat laxlusens utbredningsområden, men öppna kassar med odlad lax har lett till en kraftig ökning av antalet vilda fiskar som drabbas. En stor mängd odlingslax leder till en ökad produktion av laxlus i kustområdena, konstaterar Eva Thorstad på NINA, som är medförfattare till rapporten.

Foto: Eva Thorstad

Laxlusen orsakar inte bara stor skada hos drabbad fisk. I många fall leder angreppen till döden.
– Dödligheten på grund av laxlus förekommer huvudsakligen i post-smoltstadiet, men vi vet att havsöring kan dö betydligt senare i livet. Dödligheten börjar när laxlusen har utvecklat sig till preadulta eller vuxna stadier, alltså mellan 10-20 dagar efter att fisken smittas. Då har ofta den drabbade fisken nått långt ut i fjordarna eller på öppet hav, och för dessa fiskar är dödligheten svår att registrera, säger Eva Thorstad.

Foto: Bengt Finstad

Rapporten visar att antalet lekfisk i laxbestånd som angränsar till odlingstäta områden minskar med i genomsnitt 12-29 procent. För havsöringens del ser det ännu värre ut.

”Havsöring som lever vid kusterna drabbas hårdare än lax”

– Havsöring som lever vid kusterna drabbas hårdare än lax. En del angripna havsöringar vandrar upp i sötvatten, sannolikt till följd av att laxlusen orsakar en rubbad saltbalans. Det kan rädda den drabbade fisken, då laxlusen inte överlever i sötvatten, men de långsiktiga konsekvenserna för bestånden kan bli stora. Fisk som spenderar mindre tid i havet får nämligen färre och mindre ägg och en betydligt reducerad avkomma, berättar Eva Thorstad.

Läs mer om rapporten här.

Läs rapporten här.

Att laxlusen är ett stort problem i odlingar kan du läsa mer om här.

Odlingar sprider inte bara laxlus. Rymlingar gör att vildlaxens gener utarmas. Det kan du läsa om här.

Hans Hällman