Johan Leander, doktorand på Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap och Företagsforskarskolan vid Umeå universitet. Foto: Jörgen Wiklund

Månadens bubblare: Metoden som hjälper fiskar att hitta rätt

Publisert

Fiskar som försöker passera ett kraftverk behöver all hjälp de kan få. Nu lanseras en lösning som kanske kan bilda en bred modell. Det handlar om bubblor.

Så här ser bubbelbarriären ut. Foto: Jörgen Wiklund

En ny avhandling från Företagsforskarskolan vid Umeå universitet visar nämligen att bubbelbarriärer kan leda fiskar bort från farliga passager i utbyggda älvar.
Mannen bakom studien är Johan Leander, doktorand på Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap och Företagsforskarskolan. Han kommer att försvara sina resultat om några veckor, närmare bestämt 17 september vid Umeå universitet.

Kan leda bort fisk
Det handlar i korta drag om att minimera risken för att fisk skadas i samband med att de passerar vattenkraft med turbiner.
I sin avhandling visar Johan Leander att enkla och billiga bubbelbarriärer kan leda vandrande fisk som lax bort från huvudfåran och mot en säkrare passage via en fiskväg.
– Eftersom arterna som jag studerat i denna avhandling, lax och öring, är vana vid turbulent vatten med inslag av bubblor var vi till en början skeptiska till huruvida bubblor kunde leda fisken, men vi kan styra uppemot 85 procent av vandrade lax med bubblor, säger Johan Leander.
– Varför lax undviker bubblor är fortfarande lite av ett mysterium, säger Johan Leander.
Jämfört med konventionella alternativ i form av fysiska avledare är bubbelbarriärer betydligt billigare både att installera och att underhålla. Förmågan att släppa igenom material som kommer drivande med vattnet gör bubbelbarriären mindre utsatt vid höga flöden då fysiska barriärer utsätts för stora påfrestningar och i värsta fall kan kollapsa, enligt studien.
Här kan du läsa mer om studien.