Makrillen är både en populär sportfisk och matfisk. Foto: Anders Nicander

Makrillen är här – så tar du den!

Publicerat

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Makrillfisket är i full gång och det fångas makrill ute till havs och långt in i fjordarna. Anders Nicander, Fiskejournalens havsfiskeexpert, gillar att tampas med de tidiga fiskarna.
– Det roligaste makrillfisket är ofta nu i början av säsongen när fisken går högt i vattnet och man kan se den jaga. Spana efter måsdyk. Stora samlingar av tärna och mås betyder ofta att det är makrilljakt under ytan. Ibland ser man jakterna när vattnet fullkomligt kokar av jagande makrill. Spinnfiske med klassiska havsöringdrag och flugfiske med blixtsnabbt infiskade fiskimitationer är det roligaste sättet att ta vårmakrillen.

”Ofta jagar öring och näbbgädda i samma område så chansen till roliga bifångster är goda”

Ofta jagar öring och näbbgädda i samma område så chansen till roliga bifångster är goda. Makrillen är en fisk som du med gott samvete kan behålla till mat men var noga med att snabbt bloda av den annars blir den fort dålig. Vill du ändå återutsätta fisken måste den lossas från kroken utan att du tar i den, hälsar han.

En traditionell teknik är annars att dörja makrillen. Det görs från båt och kan vara ett bra sätt att söka av stora områden. Trots att metoden är gammaldags lockar den fortfarande unga fiskare.
– Jag tycker att ränndörjning är roligast och mest effektivt så här års. En bra fart är runt tre knop och jag använder gärna 0.80 mm nylonlina med två till fyra krokar med lysslang. En ordentlig blytyngd på omkring ett kilo brukar vara lagom och efter tyngden sätter jag gärna en avslutande krok. Om man istället för lysslang vill köra naturligt bete funkar både stagg och sillstrimla bra, berättar Johnny Pettersson, som trots sin ringa ålder redan hunnit se och fånga det mesta från havet.
– Jag har fiskat sedan jag kunde stå i princip och följer med yrkesfiskarna i stort sett varje helg. Det är ett bra sätt att lära sig hur och var fisken rör sig under olika förhållanden, berättar han.
– Den gamla skrönan att fisket är bäst i sydlig vind stämmer faktiskt! Andra bra tillfällen att ge sig ut är i solnedgången, Om du fiskar i tidvatten är det oftast bäst när vattnet är på väg in, tipsar Johnny.

Johnny med en fin makrill. Foto: Johnny Pettersson

För alla som saknar båt, eller av andra skäl fördrar fast mark under fötterna, finns det goda chanser till bra fiske längs både klippor och kajer. En som inlett den landbaserade makrillsäsongen med stor framgång är Deividas Grakulskis.

”Ibland får man fisk direkt men ofta krävs det tålamod. Ge inte upp! ”

– Jag tycker man ska leta efter vindstilla platser med mycket småsill längs kanterna. Det är också bra om det är stort djup i närheten. Ibland får man fisk direkt men ofta krävs det tålamod. Ge inte upp! Jag nöter på åt alla håll. Fiskarna rör sig hela tiden så det är bra idé att hela tiden söka av området. Försök att se hur sillen rör sig. Verkar de oroliga är makrillen ofta i närheten. Kasta då i närheten och invänta hugg. Fler krokar behöver inte ge mer fisk. Min far och kompis fiskade med fem krokar senast. Jag fiskade med tre och satsade istället på ett riktigt bra drag. Har hittat ett blåsilvrigt rödingbete som heter Gomuku spoon som är riktigt bra. Det sjunker snabbt vilket är viktigt om makrillen går djupt. Den får jag ofta fisk på, hälsar han.

Just att fiska på rätt djup är ofta avgörande. Niklas Forsblad gillar också att fiska makrillen från land och lägger stor vikt vid att hitta djupet för dagen.
– Jag börjar med att söka ytligt och låter därefter min häckla sjunka medan jag sakta räknar. Efter ett par sekunders invevning kör jag nytt vevstopp med samma räkningsprocedur. Ibland får man räkna längre om inget händer. Ofta kommer hugget när häcklan ”seglar” neråt. Tänk då på att ta in fisken rätt bestämt. Då är risken mindre att den tappas eller att det blir trassel på häcklan.
Niklas avslutande tips tycker han själv är det viktigaste.

”Glöm inte att låta barnen fiska”

– Glöm inte att låta barnen fiska. Ser man att vattnet börjar ”koka” så hjälp till att snabbt kasta ut om inte barnen klarar det själva. Låt dem veva in och känna hugget. Att se deras leenden när de får fisk är nästan obeskrivbart, avslutar han.

Foto: Niklas Forsblad

Fakta: Makrill (Scomber scombrus)
En snabbsimmande tonfisksläkting som under våren kommer in till Sveriges västkust efter att ha spenderat vintern i Atlantens och Nordsjöns djupare vatten. Hit kommer den för att leka och när vattentemperaturen är omkring 14 grader läggs rommen i ytvattnet. Efter leken stannar makrillen kvar men kan följa födan ända in i Östersjön. Under hösten återvänder den ut till djupvattnen.

Makrillen kan bli 20 år och nå en längd på omkring 70 centimeter. Det svenska sportfiskerekordet togs från en turbåt i Skagerak 1995. Den fisken vägde 3074 gram och lär bli ytterst svårslagen.
Men visst kan makrillen bli ännu större. Den största någonsin fångades 2005 av en räktrål utanför Marstrand och vägde 3.5 kilo och var 71 centimeter lång!

Hans Hällman