Lågt vatten hotar harren i Storsjön
Harrleken är för många ett efterlängtat vårtecken. Men för att den ska ske krävs vatten och just nu är flödena runt Storsjön så låga att leken hotas. Orsaken är en kombination av kraftverkens reglering och långvarig torka.
Vårfloden från fjällen har ännu inte nått Storsjön och i väntan på den är vatten en bristvara. En art som drabbas extra hårt är harren vars lek nu stundar. Den ringa nederbörden förvärras av att Storsjön används som regleringsmagasin.
– Grundproblemet är naturligtvis vattenregleringen av Storsjön för elproduktion som orsakar de långa strandplanen. Passagen förbi strandplanet försvåras dock avsevärt de år vi får lite nederbörd under vintern och våren, säger Joakim Svensson på Länsstyrelsens vattenenhet.
För 17 av Storsjöns drygt 40 åar och bäckar har vattenregleringsföretagen skyldighet att hålla vissa nivåer för att harren ska kunna leka. Men för de resterande finns inget skydd och i dessa kan situationen bli akut. För att få en bättre uppfattning om problemens omfattning har Länsstyrelsen i Jämtland uppmanat allmänheten att rapportera in observationer om lågt vatten. Anledningen är att området är stort och resurserna begränsade. Förhoppningsvis kan allmänheten därmed bistå myndigheten i att kartlägga situationen och prioritera eventuella insatsområden.
Se inslag från SVT om harrens lekproblem i Storsjön här.
Du har väl inte missat vår kampanj för fler hållbara vattendrag? Tusentals personer har redan engagerat sig och för varje dag tillkommer fler. Här kan du läsa mer och förena dig i kampen för våra rinnande vatten.
Hans Hällman