Klorockan vanlig i Kosterhavet
Längs mjukbottnarna i Kosterhavets djup simmar fler klorockor än man tidigare trott. Det visar en kartläggning som Statens Lantbruksuniversitet utfört på uppdrag av Länsstyrelsen. Den glada nyheten kan eventuellt förklaras med att räktrålare infört särskilda sorteringsgaller som minskar risken för bifångst. Även andra broskfiskar påträffades, liksom könsmogen torsk och kolja.
Inventeringen av Kosterhavets fisk- och skaldjursbestånd genomfördes med ryssjor och trål. Redskapen täckte de flesta djup ner till 200 meter och det var vid djuptrålning som de mest exotiska arterna fångades. Några av dessa var blåkäxa och havsmus, som i likhet med klorockarna tycks trivas i Kosterhavet.
– Det är extra roligt att vi kunde notera dessa båda broskfiskar eftersom de inte tycks finnas på så många andra platser i Bohuslän, säger Kosterhavets nationalparkschef Anders Tysklind.
Glädjen dämpas dock något av att trålningen i grundare områden gav relativt få torskfiskar.
– Vi ser ingen tydlig återhämtning trots många års uppehåll i fisket. Men i de djupaste delarna finns tre gånger så mycket fisk och kräftdjur jämfört med grundare områden i Kosterhavet. Här finner vi också enstaka individer av stor och könsmogen torsk och kolja, vilket nästan helt saknas längs övriga Bohuskusten, säger Andreas Wikström, miljöanalytiker på institutionen för akvatiska resurser på SLU.
Huruvida den könsmogna fisken tillhör lokala lekbestånd vet man inte, men att den påträffas väcker hopp om framtiden.
”Det är väldigt glädjande att det finns stor och könsmogen torsk och kolja”
– Det är väldigt glädjande att det finns stor och könsmogen torsk och kolja. Vi tror att fisken kan ha gynnats av räktrålarnas rister, men har inga resultat att jämföra med eftersom provtrålningen gjordes djupare än tidigare. Nu vill vi ta reda på hur bestånden ser ut, säger Anita Tullrot, marin naturvårdsförvaltare på Länsstyrelsen i Västra Götalands län.
Läs mer här.
Hans Hällman