Jätteodling av silverlax avslöjad i Kattegatt
Danmarks sportfiskeförbund har avslöjat en olaglig odling av uppemot 450 000 silverlaxar utanför Hjarnø i Kattegatt. Arten är främmande i våra vatten och uppges vara invasiv. Odlingen har pågått sedan 2015 och ägarna tycks ljuga om både omfattning och startår.
I somras inkom plötsligt rapporter om stor och huggvillig silverlax längs den danska kusten. Det var första gången som arten fångades i landet och många undrade förstås varifrån fiskarna kom. Gåtan har nu fått sin förklaring. Det visar sig att Hjarnø Havbrug A/S har odlat stora mängder av silverlaxar i öppna kassar, helt utan tillstånd och på tvärs mot gällande regler.
Avslöjandet gjordes av Danmarks Sportfiskeförbund och krävde visst mått av detektivarbete. När ägarna blev påkomna uppgav de att odlingen omfattade 15 000 silverlaxar och att den inletts i januari 2017. Att sportfiskare fångade fiskar i närheten skyllde man på en rymning i mars på 200 individer i vikter mellan 200-1000 gram.
Men denna förklaring stämmer inte. Efter att fjällen undersökts framgår det att fiskarna som fångats härstammar från ägg som kläcktes under våren 2015. Dessutom vägde de fångade fiskarna mellan 3-4 kilo.
En vidare undersökning avslöjade att Hjarnø Havbrug A/S beställt 300 000 silverlaxägg från Kanada i januari 2015 och 200 000 ägg från Japan året efter. Därmed hade de fångade fiskarnas ursprung fått sin förklaring. Danmarks sportfiskeförbund uppskattar att Hjarnø Havbrug A/S olagligen har odlat upp omkring 400 000 – 450 000 silverlaxar under nästan tre år.
Hur många som rymt är det ingen som vet, men att 35 fiskar spöfångats talar för att det rör sig om stora mängder
Hur många som rymt är det ingen som vet, men att 35 fiskar spöfångats talar för att det rör sig om stora mängder.
Hittills har inga silverlaxar konstaterats i Sverige, men Havs- och vattenmyndigheten utesluter inte att laxarna hittar hit.
”Eventuella rymlingar är en risk och kan få negativa konsekvenser på våra naturliga fiskbestånd”
– Eventuella rymlingar är en risk och kan få negativa konsekvenser på våra naturliga fiskbestånd. Det är därför viktigt att eventuella fynd rapporteras in direkt till HaV eller länsstyrelsen, säger Sofia Brockmark, utredare på enheten för biologisk mångfald.
Hennes kollega Håkan Carlstrand, som arbetar på enheten för fiskereglering, vill nu se krafttag från danskt håll.
”Det är viktigt att danska myndigheter nu hanterar situationen”
– Silverlaxen kommer ursprungligen från Stilla havet och tillstånd för att odla en sådan art, som bland annat kan hota den atlantiska laxen, ska hanteras enligt EU-förordningar. Det är viktigt att danska myndigheter nu hanterar situationen, menar han.
Läs mer om avslöjandet här.
Fakta: Silverlax (Oncorhynchus kisutch)
Silverlaxen har en rätt hög kropp, och i likhet med övriga stillahavslaxar (Oncorhynchus) har analfenan 13-19 fenstrålar, medan våra inhemska arter har högst 12. Förekommer framförallt i norra Stilla havet och är en uppskattad sportfisk längs hela den amerikanske västkusten. Lever stora delar av sina liv i havet, men går upp i sötvatten i samband med lek. Kan bli betydligt större än puckellaxen, och individer uppemot 15 kilo ska ha fångats.
Hans Hällman