Ingen var riktigt nöjd efter att EU beslutat om toskkvoterna i Östersjön - men det är väl det som karaktäriserar en kompromiss.Bild : HaV

Ingen nöjd efter torskkompromiss

Publicerad Senast uppdaterad

Östersjöns torskbestånd står inför en kollaps om inget görs menar forskarna. EU svarar med att sänka kvoterna för yrkesfisket men begränsar också fisket för sportfiskare. Samma begränsningar för sportfiskare som gäller i Östersjön kommer att gälla i Öresund och i Bälten.

För att rädda Östersjötorsken har EU beslutat att yrkesfisket ska minskas med en fjärdedel i östra Östersjön och med drygt hälften i västra Östersjön. Forskarna ville se ett totalstopp för torskfisket i Östersjön, men flera länder med Tyskland och Danmark i spetsen motsatte sig detta. De menade att det skulle slå ut delar av fiskenäringen kring Östersjön. Att torskbeståndet i Östersjön riskerar att kollapsa helt väljer man att inte se och missnöjet bland miljöorganisationerna är stort. Organisationen Oceana, som arbetar för att rädda världshaven, säger till Svenska Dagbladet att man bara kan rädda fiskebestånden och fiskenäringen genom nollkvoter.

Att torskbeståndet i Östersjön riskerar att kollapsa helt väljer man att inte se.

Enligt EU står fritidsfisket för en betydande del av fångsten och måste därför begränsas. EU och svenska myndigheter skiljer inte på sportfiske med spö och husbehovsfiske med nät och ryssjor. Som fritidsfiskare får du behålla fem torskar per person och dygn, förutom i februari och mars då du bara får behålla tre. Men det kanske mest uppseendeväckande med de nya EU-reglerna är att man inför kännbara begränsningar för fritidsfiske efter torsk i Öresund. Torskbeståndet i Öresund är i gott skick och enligt Sportfiskarna är öresundsbeståndet att betrakta som ett eget bestånd, skilt från beståndet i Östersjön.

Öresundsbeståndet att betrakta som ett eget bestånd, skilt från beståndet i Östersjön.

Markus Lundgren, fiskevårdschef på Sportfiskarna, säger till Fiskejournalen att det är mycket olyckligt att Öresund klumpas ihop med Östersjön.
– Vi har från Sportfiskarnas sida länge efterlyst en egen förvaltning för Öresund, säger Markus. Förhållanden i Öresund är unika och begränsningar här kommer ha mycket liten effekt för beståndet ute i Östersjön.
Markus som är i Öresund när vi når honom på telefon vittnar om en stor oro bland turbåtsföretagen som tar sportfiskare ut på fiske i Öresund.
– Turbåtsskepparna är oroliga för att de hårda begränsningar som kommer gälla under februari och mars, då man som sportfiskare bara får behålla tre torskar per person och dygn, kommer att göra att kunderna sviker.
Legendariske turbåtsskepparen Ulf Stahre säger till Ystads Allehanda att EU:s nya regler är hel förkastliga och att de inte kommer att göra någon nytta men att de kommer slå hårt mot turistfiskeförtagen i Skåne. Ulf som utöver att var en mycket duktig sportfiskare också har erfarenheter av yrkesfiske menar att fritidfisket står för en promille av den totala torskfångsten i Östersjön. Ett totalstop för allt fiske under torskens lek hade varit det enda rimliga menar Ulf.

Anders Nicander