Infrastrukturministern på besök i Kungälv – krafttag mot skarv och supertrålare och satsning på fisketurism

Publicerad Senast uppdaterad

Kungälvs kommun har gjort sig känd som en föregångare inom fiskevård. Det är därför inte konstigt att man bjuder en minister på en stunds morgonfiske där lokala fiskevåradare, fisketillsyn och intresseorganisationer är inbjudna att delta.

Tomas Eneroth (S) är infrastrukturministern som gillar sportfiske. Han berättar ledigt om havsfiske i Nordnorge och abborfiske här hemma. Han är väl insatt i de stora hot som det storskaliga trålfisket efter strömming i Östersjön utgör. Det är nämligen ingen hemlighet att strömmingsbeståndet riskeras att utplånas inför öppen ridå när supertrålarna fiskar dag och natt. Eneroth menar att Sverige inte ensamt kan stoppa det storskaliga fisket efter strömming utan man måste påverka EU till att införa fångstbegränsningar. På nationellt vatten kan man göra mer.

— Det är därför vi valt att flytta ut trålgränsen och ska utvärdera vad det ger, säger Eneroth.

Ministern är också väl införstådd med de enorma problem som skarven innebär för många av landets redan hårt trängda fiskbestånd. Det finns numera en ganska bred politisk uppfattning i Riksdagen om att skarvbeståndet måste reduceras och Socialdemokraterna beslutade i november förra året att man ska verka för en kraftig minskning av antalet mellanskarv. På frågan hur man ser på sälen medger ministern att den också bidrar till problemen.

—Den frågan får vi hantera, Säger Eneroth och man förstår att svaret betyder att man inser att frågan måste lösas men att det är politiskt känsligare att prata om skyddsjakt på säl än det är att prata om att begränsa antalet mellanskarv.

Precis som sina partikamrater i Kungälv betonar Tomas Eneroth att man vill satsa på besöksnäringen och vi är överens om bilden att en väl utvecklad fisketurism i fiskrika vatten är mycket mer lönsamt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv än ett storskaligt fiske som tömmer haven.

Anders Nicander