Man behöver tillstånd från länsstyrelsen för att få plantera ut fisk. Foto: Fortum

Hypermodern odling ska ge friskare lax och öring

Publicerad

Varmare väder är ett stort hot mot temperaturkänsliga laxfiskar. Och det gäller inte bara vilda fiskar – utan även de som föds och växer upp i anläggningar på land.

Fortum har nu invigt sin nya fiskodling i Filipstad, som måste sägas vara högintressant ur flera perspektiv. Inte minst så är förhoppningen att det ska innebära friskare och starkare fiskar i Klarälven och Vänern.

Det hela sker inom ramen för Fortums kompensationsodling av lax och öring vid Gammelkroppa Laxodling, där villkoren i vattendomarna vid Gullspångsälven och Klarälven säger att de årligen ska sätta ut 175 000 smolt i Klarälven och Vänern.

Under de senaste åren har värmen ställt till stora bekymmer vid odlingen, med följden att betydande mängder fisk har dött redan i yngelstadiet. Förra sommaren uppgick vattentemperaturen till som mest 26 grader, vilket innebär en stor stress och risk för laxfiskar.

–Trots de olika åtgärder som vidtogs i fjol dog cirka 30 procent av de yngel som kläcktes på laxodlingen, säger Marco Blixt, fiskeansvarig på Fortum, i ett pressmeddelande.

Den nya och innovativa anläggningen innebär enligt Fortum en avsevärd förbättring ur fiskhälsosynpunkt, men även ur allmän miljö- och arbetsmiljösynpunkt. Fisken föds upp under en temperaturregim lämplig för lax och öring, vilket ger en friskare och starkare fisk. Verksamheten har nu tillförts rätt verktyg för att nå en nollvision gällande behovet av kemikalier och medicinfoder.

– Genom de genomförda åtgärderna som vi gör på Fortum, är vi nu bättre rustade för klimatförändringar, och fler fiskar kan överleva som smolt. Dessutom kan den innovativa tekniken föras över till andra anläggningar i Sverige, säger Tomas Utter, projektledare på Fortum.

Läs mer om odlingen på Fortums hemsida!

Läs om tillståndet för laxen i Sverige:

Laxdöden: Hjälp till genom att rapportera drabbad fisk