Annons: Sponsrat innehåll

Kim Hagström från BIOS har lagt mycket tid på fisket efter abborren i Kalmar sund. Här bjuder han på några framgångstips.

Heta tips från abborrsundet

Publicerat Senast uppdaterad

Kalmarsund är ett av Sveriges i särklass bästa abborrvatten. Här samlas sportfiskeeliten och byter idéer och klurar ut nya tekniker för att knäcka koden för dagen. Kim Hagström från BIOS är en i gänget och har lagt otaliga timmar på fisket i ”sundet”. Här bjuder han på några fräscha abborrtips som garanterat kommer öka dina fångstchanser.
Att bo och fiska i Kalmarsund har många fördelar. Här finns förutom grov abborre en stor koncentration av duktiga sportfiskare, i synnerhet abborrfiskare. Möjligheten att diskutera och byta erfarenheter med dem är extremt utvecklande, det tillsammans med mitt egna fiske har helt enkelt gjort mig till en bättre och klokare abborrfiskare.

…förutom grov abborre en mycket stor koncentration av duktiga sportfiskare

Flexibel och mångsidig
Att vara flexibel och kunnig inom flertalet tekniker har ofta visat sig vara nyckeln till ett framgångsrikt fiske – framför allt inom det tidiga vårfisket och det sena höstfisket efter abborren i Kalmarsund. Det som gäller ena timman kanske inte fungerar alls timman därpå. Det gäller att ha med sig färdigtacklade spön för olika tekniker så man enkelt och snabbt kan variera metod under dagen. Att bryta invanda mönster såsom inspinningshastighet eller kanske testa en färg som man egentligen inte riktigt tror på kan ibland vara detaljen som utlöser hugget man väntat på. Man ska dock ha i åtanke att man brukar fiska sämre med ett bete eller en färg man inte tror på.

Att snabbt kunna ändra metod kan vara hela hemligheten till att få abborren att hugga. Det gäller att vara förberedd – ha alltid med dig ett antal olika spön tacklat för olika metoder.

Jag brukar ha med mig ett sju fot långt spö för fiske med jiggskallar och crankbaits och en ”åttafotare” för dropshot-, carolina- och texasfiske. Jag har alla riggar färdiga så jag slipper lägga tid på att knyta ute på sjön. Kalla fingrar och avbrott i fisket kan lätt bidra till att man låter bli att rigga om, vilket är synd. Abborren kan tidvis vara förvånansvärt petig men om du är villig att snabbt skifta teknik och bete så kommer du garanterat lyckas bättre.

Det är således viktigt att få så mycket ”simtid” på betet som möjligt.

Lång ”simtid”
Där jag fiskar abborre är det sällan djupare än två meter, snarare en meter eller grundare. Det är således viktigt att få så mycket ”simtid” på betet som möjligt. Vid jigg- och carolinafiske är lätta jigghuvuden ett måste. Mustad har en viktad offsetkrok som heter Powerlock Plus som är idealisk för grunt jiggfiske. Med en vikt på 3,5 gram kan man få lång simtid på jiggen – dessutom finns det ingen jiggskalle som samlar upp växtlighet från botten när jiggen vilar. Att fiska med shadjigg t.ex. the Shade eller maskliknande jiggar så som the Bully på Mustads Powerlock Plus har visat sig mycket bra under grunda förhållanden. The Bully är dessutom en mycket bra jigg vid dropshotfiske.

Shadjiggen The Bully från IFish har visat sig fungera utmärkt på abborren. Rigga den gärna på en Powerlock Plus-krok från Mustad.

Rasslande minivobbler
Fiskar man lite djupare så har Salmo en grym liten vobbler som heter Rattlin Hornet. Betet är otroligt effektivt för att söka av ståndplatser men framför allt för att trigga abborren att hugga när fisket är trögt. Rasselkulorna i kroppen samt Salmos Infinity Cast System gör betet otroligt effektivt och lättkastat. Rattlin Hornet finns i 4,5 centimeter (flytande) och går ner på två till två och en halv meters djup. Glöm inte att lägga några spinnare i draglådan, även dessa kan vara nyckeln till framgång. En liten Lotto-spinnare på nio gram har gett mig mitt personbästa på abborre.

En liten Lotto-spinnare på nio gram har gett mig mitt personbästa på abborre.

Rattlin Hornet från Salmo är ett riktigt bra abborrbete – framförallt när abborren är trög.

Utrustning för abborrfiske
Jag använder IFish-spöna Alien Black sju och åtta fot med kastvikten 10-28 gram – spöna är både snabba och lätta vilket ger perfekt kontroll på betet. När jag fiskar med lätta skallar (3,5-5 gram) samt Mustads Powerlock Plus använder jag IFish Purple Rain (5-20 gram kastvikt). Spöet har en quivertopp som gör det möjligt att visuellt se de försiktiga huggen som annars är svåra att känna. Förra våren tog jag en abborre på nästan två kilo – jag kände aldrig hugget utan såg det endast på spötoppen.

…jag kände aldrig hugget utan såg det endast på spötoppen.

Spöna IFish Alien Black och IFish Purple Rain passar perfekt för fiske efter abborre.

Som jag nämnde tidigare vill jag få så lång simtid på min jigg som det bara går, varpå jag endast fiskar med skallar upp till 7,5 gram. IFish blyfria skallar samt bulletsänken finns i både 5 och 7,5 gram vilket passar mitt fiske perfekt. Att det dessutom är ett bra miljöalternativ gör ju det hela ännu bättre.

Skitfiske på er!

En snygg abborre från Kalmarsund – tagen på IFish the Bully.