Christer Borg, Älvräddarnas generalsekreterare.Foto: Anders Lundin

Här är Älvräddarnas sämsta och bästa under 2019

Publicerad

Det har varit ett händelserikt år för fiskevården och Älvräddarna. Inte minst med tanke på att den nationella planen för vattenkraften beslutades. Fiskejournalen bad Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg att ranka de bästa och sämsta händelserna 2019 ur deras perspektiv.

Här är Christer Borgs bästa 2019:

3) Möjligheten att avveckla småskaliga kraftverk med hjälp av Vattenkraftens miljöfond.

2) Älvräddarna har fått prövningstillstånd i Högsta Domstolen i mycket viktig fråga om lagtolkning, vilket kan få betydelse för en mängd mål om HD anser att Älvräddarnas tolkning är riktigt, avgörande vecka 2–6 2020.

1) Vi har tillsammans med kraftverksägare startat upp avveckling och utrivning av småskaligt kraftverk med hjälp av Vattenkraftens miljöfond. Första gången det händer men absolut inte sista! Vi ser möjligheten att återställa mängder av vattendrag under de närmaste 20 åren tack vare VMF.

Här är Christer Borgs sämsta 2019:

3) Mark- och miljööverdomstolens (MÖD:S) tolkning av de nya bestämmelserna i miljöbalken, där MÖD tycks anse att bara kraftägaren anmält sig till Nationella prövningsplanen (NAP) så behöver de inte följa villkor eller ens ha ett tillstånd fram tills de ska omprövas enligt NAP. Den ska pågå 2022–2036, vilket innebär laglöst land i många fall under nästan två decennier.

2) MÖD meddelade tillstånd till nytt småskaligt kraftverk i Ejforsen i Västerdalälven, vilken är skyddad mot vattenkraft och dessutom Natura2000. Älvräddarna har överklagat till Högsta Domstolen.

1) Riksdagen, det vill säga lagstiftaren, har återinfört urminnes hävd som varandes ett giltigt tillstånd meddelat enligt miljöbalken. Sex års positiv praxis sedan 2012 bortblåst med några rader text …

Bubblare på sämstalistan: Att Energiöverenskommelsen (S, MP, C, KD och M) nu ska skydda den storskaliga vattenkraften mot miljöanpassning. Miljömålet har bestämts ska vara samma som utgångsläget, det vill säga ekologisk katastrof i princip samtliga större älvar. Ett pinsamt nederlag för de stora företagens ekonomiska intressen från politikens sida.

Missa inte heller årets fisk 2019:

Superfiskarna vi minns från 2019: Nummer 1