Genomgång av mjukbeten
Det finns idag mängder av olika mjukbeten och gäddorna verkar älska dem. Men hur botaniserar man rätt bland alla färgglada gummibeten. Jens Bursell ger dig några tips:
Man kan dela in mjukbeten i tre grundkategorier, berättar Jens Bursell: Shad, soft swimbait och eel. Alla kan monteras på olika sätt, beroende på fiskemetod. Sedan finns även hybridbeten, där en front av trä eller plast kombineras med en mjuk och livlig stjärt.
Shadbeten har formen av en fisk med en tillplattad stjärt, som kallas för paddletail. Rätt belastad kommer betet att vicka kring sin egen axel, medan stjärten flaxar livligt. Den här typen av bete är riktigt bra när det handlar om att snabbt komma ner på djupet i strömmande vatten eller djupare sjöar.
Shadbeten riktigt bra när det handlar om att snabbt komma ner på djupet i strömmande vatten eller djupare sjöar.
Swimbaits är naturtrogna avbilder av bytesfiskar. De är ledade för att få en korrekt simrörelse. Buken och nedre delen av dessa beten är oftast mycket bredare än på shad-betet. Det är en nackdel när man vill att betet ska sjunka snabbt, men en fördel när man fiskar på grunt vatten.
Eel, eller ål, är en beteckning på långa och smala softbaits. De får sin lockande gång främst på grund av den långa stjärten som böljar genom vattnet. Gäddan inhalerar ofta eel-beten glupskt. Det kan vara både fördelaktigt och olyckligt. Det är lättare att kroka, men krokningarna kan hamna djupt och det kan bli svårare att snabbt återutsätta gäddan.
Mer om hur man fiskar de olika mjukbetena och hur man bäst tacklar dem för olika situationer kan du läsa i senaste Fiskejournalen. Där beskriver Jens Bursell ingående mjukbeten och tillbehör. Fiskejournalen nummer 7 finns i din tidningsbutik nu.