Annons: Sponsrat innehåll
Garmin gör vinterfisket till succé
Med Garmins smarta isfiskepaket skaffar du dig övertaget och kan göra isfisket till en riktig framgångssaga. Kristian Keskitalo är en av Sveriges framstående sportfiskare som tagit sitt isfiske till nya höjder med den smarta tekniken. Här berättar han hur du också kan förbättra oddsen till storfångst med hjälp av Garmins produkter.
Vintern kan vara bister och krävande för sportfiskaren. Men fisket från is är också ett spännande sätt att utmana alla möjliga arter – inte minst predatorer som abborre, gädda och gös, eller kluriga rödingar, öringar och regnbågar. Med Garmins funktionella och högpresterande produkter kan du göra ditt isfiske ännu roligare och mer framgångsrikt.
Keskitalo visar vägen
Kristian Keskitalo är känd som en av Sveriges vassaste predatorfiskare. Fiske efter abborre från isen är också en av hans favoritmetoder och något han satsar hårt på varje vinter.
Vilka Garminprodukter använder du till ditt isfiske och vad fiskar du efter?
– Jag använder Garmins 9-tumsskärm ECHOMAP. Den har jag placerat i den färdiga isfiskeväskan som innehåller batteri, LiveScopemodul och den tillhörande LVS34 – LiveScope™-givaren på vinterstativ. Jag gillar abborrfisket. Det är en spännande och svår fisk som upptar min tid i stort sett hela vinterhalvåret. Att jaga stora abborrar från isen är något jag gjort sedan barnsben och kommer fortsätta med så länge det är möjligt!
På vilket sätt utvecklar och effektiviserar prylarna fisket för dig?
– Det finns flera faktorer. En är det faktum att man med större precision kan välja det ställe man ska pimpla från. Från is är man ju inte lika rörlig som vid spinnfiske från båt, utan den exakta platsen är helt avgörande. Med LiveScope™ kan jag försäkra mig om att jag sitter helt rätt. Jag ser exakt var det finns sten, hur det djupnar eller grundar upp i området runt mig eller som senast, då jag valde att fiska intill en risvase, hur nära vasen jag sitter.
Kristian berättar också att han kan se hur fisken patrullerar i området och korrigera sitt fiskedjup efter det:
– Jag noterar direkt aktiviteten på abborren. Man upplever tydligt en huggperiod då man helt plötsligt upptäcker stora abborrar som simmar snabbt. Normalt täcker jag cirka 30 meter i radie och får då all information från hela det området. Hur nära man sitter bytesfisk är också helt avgörande.
Så här använder du utrustningen
Kristian har ett par användbara tips på hur man använder utrustningen:
– Jag har sett ut en plats på sjökortet, eller så har jag en känd position jag går till. Väl där borrar jag och sänker ner givaren. Snabbt konstaterar jag om jag sitter som jag vill. Hur nära är branten? Hur ser botten ut intill mig? Finns det sten som kan skymma från viss riktning intill? Ser jag betesfisk runt mig? Simmar det större individer redan genom att studera området runt mig?
Låt oss säga att jag är nöjd med allt detta och väljer att börja fiska. Då drabbas jag sällan av oönskade överraskningar utan ser redan när en stor fisk närmar sig och kan vara väl förberedd.
Kristian fortsätter:
– Jag kan även ge mina fiskevänner information om hur de större fiskarna rör sig. Fiskar jag på till exempel nio meters djup i klart vatten och har min stora balanspirk fyra meter ner så ser jag exakt hur fisken reagerar och när den sett mitt bete. Jag kan då välja att anpassa betets rörelser på ett helt annat och snabbare vis än vad jag hade möjlighet till med ett vanligt 2D-ekolod.
Stor lärdom från ekolodet
Min enskilt största lärdom efter att ha fiskat med olika ekolod från isen i många år är hur abborren rör sig. Min åsikt i dag är att abborren är i stort sett lika aktiv på vintern som den är under sommaren. Vissa dagar kommer de i hög fart och attackerar allt, säger Kristian och avslutar:
– Nu blir det abborre hela februari ut. Sedan när vi kommer in i mars blir valet klurigare. Vårfåglar, öppet vatten, sol och stora gäddor på spinnfiske lockar verkligen och passen i mars från is brukar bli färre även om något pass alltid prioriteras. Ut på isen och fiska, allesammans!
Tydliga bilder från livet under isen
Med rätt prylar kan du fiska smartare, borra färre hål och ändå fånga fler fiskar. Garmins isfiskekit gör att du får tillgång till funktioner du annars mest förknippar med båtfiske. Nu kan du höja fångstfrekvensen även på isen.
Paketet innehåller en STRIKER™ Plus-fishfinder eller ECHOMAP™ Plus-kombination och en CHIRP-isfiskegivare. Vill du göra det hela extra slagkraftigt kan du lägga till en Panoptix™-givare. Paketet innehåller förstås också batteri, kablar och det du behöver – allt i en slitstark, vinteranpassad väska.
ECHOMAP UHD2 52cv isfiskepaketet innehåller ekolod och detaljerade kartor som ger dig försprång gentemot fisken under isen. Om solen skiner brukar vissa skärmar bli svårlästa, men här får du en ljusstark femtumsskärm som är fullt läsbar i direkt solljus.
Med Dual Beam IF-givaren håller du koll på vad som händer ner i vattnet och det inbyggda blinklodet förlorar du inte sikten över draget eller den fisk det lockar till sig.
Ta med dig kitet överallt. Alla tillbehör får plats i den robusta väskan.