Förvaltningsplaner för säl

Publicerad

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har nu tagit fram nationella förvaltningsplaner för gråsäl och knubbsäl.
Vi vill både ha ett kustnära fiske och ett sälbestånd som ligger på en gynnsam nivå. Målet är att sälen ska ses som något positivt, säger utredare Susanne Viker.
HaV föreslår främst förebyggande åtgärder, exempelvis sälsäkra redskap, för att nå målen.

Havs- och vattenmyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att ta fram förvaltningsplaner för gråsäl och knubbsäl. Redan 2007 presenterade Naturvårdsverket ett sådant förslag men den planen fastställdes aldrig. I fjol flyttades ansvaret för förvaltningen över på Havs- och vattenmyndigheten.
– Vi har utgått från det tidigare förslaget och de synpunkter som kom fram i remissvaren. Men vi har också haft samrådsmöte med bland annat berörda länsstyrelser, olika fiskeorganisationer, miljöorganisationer och även enskilda fiskare, säger Susanne Viker.
HaV menar att förvaltningen av gråsäl och knubbsäl ska vara adaptiv och ekosystembaserad, alltså att man sätter upp mål och gör löpande utvärderingar för att kunna anpassa åtgärder och insatser för att nå målen.
Frågan om skyddsjakt är Naturvårdsverkets ansvar men HaV föreslår i förvaltningsplanerna att regelsystemet ses över, att det exempelvis blir lättare att bedriva skyddsjakt i formellt skyddade områden.
– Vi anser att man bör utreda om det går att göra lokala förvaltningsplaner – exempelvis att man skyddar vissa områden från säl, säger Viker.
HaV vill också att utbetalning av skadeersättning främst ska gå till förebyggande åtgärder. I förvaltningsplanen slås också fast att det behövs mer kunskap och information om gråsälen och knubbsälen.
Läs mer här.
Morgan Fihn