En stor mängd pigghajar hittades på botten i Lysekil.

Förundersökning om fiskebrott efter fynd av dumpade hajar

Publicerad Senast uppdaterad

Många medier har under veckan rapporterat om att ett stort antal pigghajar och rockor dumpats levande och döda i hamnen i Lysekil. Det var några dykare som gjorde upptäckten och spred händelsen i sociala medier. Nu har Kustbevakningen inlett en förundersökning om fiskebrott, och även Havs- och Vattenmyndigheten agerar.

Det var Gustav Nyström, Kelvin Hylén och Robin Kanthe från Åsa som upptäckte att någon dumpat fredad fisk i hamnen i Lysekil i lördags. Killarna, som studerar till marinbiologer, såg 12,13 hajar och två rockor på botten och de tog med några kompisar tillbaka för att ta undervattensfoton.
– Då såg vi runt 60 hajar och 20 rockor, en hel del var fortfarande vid liv. Det var en hemsk syn, säger 20-årige Gustav Nyström till Norra Halland.

Deras slutsats är att fiskarna har blivit dumpade från något fartyg som använt bottentrål, eftersom hajar och rockor är fredade och måste släppas tillbaka i vattnet om de finns med i fångsten.
En brottsanmälan är nu upprättad av Kustbevakningen som också har inlett förundersökning om fiskebrott.
Enligt Havs- och Vattenmyndigheten kan det också bli aktuellt med en åtalsanmälan för otillåtet fiske enligt 40 § fiskelagen.

Saken är dock att man faktiskt får kasta tillbaka levande eller döda pigghajar i en hamn, under förutsättning att pigghajen är fångad där. Enligt Havs- och Vattenmyndigheten är detta inte sannolikt i det här fallet, men om man hittar en död pigghaj i en hamn som är relativt djup så finns ju möjligheten att den fångats på spö som bifångst och sedan dött efter återutsättning, skriver myndigheten på sin hemsida.
Allmänt gäller att arter som omfattas av fiskeförbud ska återutsättas där de fiskades. Pigghajarna har sannolikt inte fåtts som fångst i hamnen och ska då inte återutsättas där.
Här kan du läsa mer om händelsen.