Stämmer skylten, är det fiskeförbud eller inte?

Fiskeförbud – eller fullt lagligt att fiska?

Publisert Sist oppdatert

Din kommun kan besluta om att det ska införas fiskeförbud i ett specifikt område, i en hamn eller på en brygga. Men långt ifrån alla skyltar sätts upp med laglig grund. Har du blivit stoppad från att fiska på ditt favoritställe när en förbudsskylt plötsligt satts upp?

Utöver de fiskeförbud som Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) och våra länsstyrelser inför för att skydda fiskbestånd eller som andra myndigheter gör för att skydda känsliga verksamheter sätts det här och var upp skyltar av privatpersoner och samfälligheter. Dessa godtyckligt uppsatta skyltar ställer till mycket bråk och förtret och de saknar i många fall laglig grund.

Det ska sägas på en gång. Det finns ofta en anledning till att hamnföreningen tröttnar och tar lagen i egna händer och sätter upp skyltar om fiskeförbud. De som fiskar skräpar ner, rensar fisk på bryggorna och sätter krokar i tampar och båtar. Det finns exempel där det gått så långt att man behövt anlita väktare för att hålla ordning på attraktiva fiskeplatser och skydda de som jobbar i anslutning till dessa.

I Svanesund vid Stenungsund tillkännagavs i veckan att kommuner inför fiskeförbud i ett begränsat område. Orsakerna är flera med främst handlar det om att folk, trots att det är ett välkänt problem och strängt förbjudet, lagt hummertinor i farleden där färjan kör mellan Kolhättan och Svanesund. Trafikverket som är ansvariga för färjeverksamheten hade ansökt och har nu fått ett fiskeförbud beviljat.

I andra fall finns det helt andra orsaker till att förbudsskyltarna kommer upp. Här vill man vill skapa sitt eget ”gated community” där ingen ”obehörig” ska kunna vistas och än mindre fiska. Det finns exempel där barn inte fått fiska på bryggor för att de ”inte bor i området”.

Frågan är känslig och det finns många sätt att se på den. I Lysekil blev det ett stort bråk i politiken när man införde fiskeförbud på bryggorna i den kommunalt ägda hamnen. Det skräpas ner och man stör båtägarna sa den ena sidan. Man stoppar det rörliga friluftslivet och följer inte allemansrätten hävdade den andra.

Grunden till att vi får fiska nästan överallt hittar vi i just allemansrätten. Får du uppehålla dig på en plats, och det får du i princip överallt, får du också fiska där. Krävs det fiskekort måste man naturligtvis lösa det och i vatten där det inte krävs fiskekort måste man för det mesta ha markägarens tillstånd för att fiska. Men det är en annan sak. Man får inte fiska på privat tomtmark, men där får man ju heller inte vistas om man inte har tillstånd eller är inbjuden av fastighetsägaren.

Men vi måste sköta oss. I allemansrätten finns det en skrivning om att man får vistas på en plats så länge det inte uppkommer olägenhet för fastighetsägaren. Fiskrens och skräp på bryggor och krokar i tampar och båtar är att betrakta som en sådana olägenheter.

Men, det betyder inte att den som äger bryggan får sätta upp en skylt som förbjuder alla som vill fiska att fiska där. Beslut om att sätta upp en skylt om fiskeförbud tas i en kommunal nämnd och får endast sättas upp om man fått en ansökan om att sätta upp en sådan skylt beviljad.

Att sätta upp en förbudsskylt utan tillstånd innebär ett brott mot skyltlagen och kan polisanmälas.

Så, är du osäker så börja med att ta reda på vad som gäller på den aktuella platsen! Finns det ett beslut i en kommunal nämnd är det bara att finna sig i det. Har skylten däremot satts upp utan laglig grund så är det, så länge du sköter dig och inte skräpar ner eller på annat sätt stör ägaren, bara att fiska på.

Det är förmodligen den som satt upp skylten och vill köra bort dig gör ett lagbrott, inte du.