Fisket av gädda bör minska inom flera områden, konstateras det i en färsk rapport. Foto: Anders Lundin

Färsk rapport: Gäddan pressad – uppåt för makrillen

Publicerat

Nu har den släppts – årets barometer över hur fiskbestånden i landets största vatten mår. Den visar på en negativ utveckling för gädda och gös inom vissa områden. Men det finns också glädjeämnen.

Uppgifterna framkommer i SLU Aquas årliga översikt ”Fisk- och skaldjursbestånd i svenska hav och sötvatten”, som görs på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Det bör redan inledningsvis klargöras att den inte omfattar samtliga sjöar och vattendrag i Sverige, utan om trenderna för de kommersiellt mest intressanta bestånden av fisk och skaldjur i havet och de fyra stora sjöarna: Vänern, Vättern, Mälaren och Hjälmaren.

Det målas inte bara upp dystra bilder över tillstånden, utan det finns mycket positivt att hämta också.

– Nordhavsräka i Västerhavet, makrill i Nordsjön och braxen i flera stora sjöar har haft en positiv beståndsutveckling och där bedömer vi att fisket kan ökas. Glädjande är också att siklöjan i Vättern och Mälaren börjat återhämta så pass att de skulle klara ett något högre fisketryck, säger Eddie Von Wachenfeldt, som är miljöanalysspecialist vid institutionen för akvatiska resurser och vetenskaplig redaktör för rapporten.

På minussidan handlar föga överraskande torsken, men även bestånden av gädda och gös inom vissa geografiska områden. Experterna vid SLU anser att fångsterna av båda arterna bör minskas i Egentliga Östersjön. Fångsterna bör inte heller öka i de stora sjöarna.

Statusen för torsk i Kattegatt och östra Östersjön och för hälleflundra i Västerhavet är så dålig att arterna inte bör fiskas alls, konstateras det också.

Här hittar ni hela rapporten.

Läs fler nyheter i Fiskejournalen:

Gifttunnorna i Östersjön: Inte säkert att de ska bärgas alls