Dyr modell ska höja fisket i Älvkarleby – färre öringar blir skarvföda?
Älvkarleby tillhör de fiskeområden som är hårdast drabbat av skarvens framfart, eftersom fågeln prederar på öringsmolten som sätts ut. Men kommer fisken att överleva i högre utsträckning om den är större vid själva utsättningen? Det är förhoppningen.
Fiskejournalen har flera gånger skrivit om kampen som Älvkarleby Sportfiske för mot skarven, där deras egen uppskattning är att 70–80 procent av havsöringen som sätts ut blir skarvföda. Men de ger inte upp.
– Älvkarleby sportfiske har lagt miljontals kronor på att sätta ut extra havsöring i Dalälven, till stor del 1-årig havsöring. Många kan tycka att detta är slöseri och att vi bara matar skarv, häger och säl. Men tänk om vi inte gjort dessa utsättningar och samtidigt bedrivit den skyddsjakt som vi gjort? Hur hade det sett ut då? frågar sig Janne Olsson på Älvkarleby sportfiske.
De har nu fått möjligheten att testa en modell som kanske kan bli ett lyft för sportfisket. På Vattenfalls anläggning kommer det nu att odlas fram havsöring som är minst 2-årig och eventuellt 3-somrig, där förhoppningen är att de överlever i högre grad. Detta kommer alltså ske parallellt med de ordinarie kompensationsutsättningarna av havsöring.
– Vi hoppas för fisketurismens skull att havsöringsfisket får en vändande trend. Satsningen med detta kommer pågå i minst 3 år. Att vi dessutom kan odla öringen i en lite mer naturlig miljö vid Vilstena fiskodling i stora naturdammar, gör att fisken blir av bättre kvalitet. Denna satsning är väldigt kostsam men med hjälp av vår öringsfond så är detta möjligt, säger Janne Olsson till Fiskejournalen.
Många fiskar är märkta
– Det ligger i dagsläget 5 000 stycken havsöringar på anläggningen i Älvkarleby och 7 000 på Vilstena. Av dessa är 20 procent pittag-märkta. Dessa märkta fiskar kommer vi förhoppningsvis kunna följa vart de tar vägen. Skarv/häger-kolonierna eller på sportfisket/avelsfisket? Det är extremt viktigt att ni som tar reda på havsöring/lax väger fisken på vågen vid fiskekontoret. Vågen har en antenn som känner av och registrerar om fisken är märkt. Detta ger oss information om vilka odlingssätt som fungerar bäst, hälsar Janne Olsson.
Han anser dock att fisketurismen vilar i myndigheters famn och deras framtida beslut kring skarven.
– Den numer vanligaste fågeln efter vår kust har ett skydd som om den vore utrotningshotad. Tragiskt. Vi fortsätter påverka det vi kan påverka, säger Janne Olsson.