Den första danska tonfisk som någonsin märkts vägde nästan 300 kilo och fångades av Team Westin. Foto: Westin Fishing

Dansk megatuna fångad på film

Publicerad Senast uppdaterad

I helgen skrevs det svensk och dansk fiskehistoria. Sportfiskare från båda länderna hjälpte forskare att infånga Nordsjöns mäktigaste rovfisk – den blåfenade tonfisken. Den första danska fisken som märktes vägde nästan 300 kilo och den dramatiska fångsten filmades. – Det var en obeskrivlig känsla att fånga tonfisk i sitt hemmavatten. Det trodde jag aldrig att jag skulle få uppleva, hälsar fiskeprofilen och storfiskaren Thomas Petersen.

I lördags hade arton båtar samlats i Skagen för att hjälpa forskare från DTU Aqua i det unika forskningsprojektet. Stämningen var på topp och hoppet stort om att dagen skulle bli historisk. Aldrig tidigare hade tonfisk märkts på danskt vatten och det var mer än femtio år sedan någon hade fångats på spö. Att fisken fanns där ute visste man efter rapporter från yrkesfiskare. Nu gällde det bara att få dem att hugga!
Båtarna gav sig norrut och följdes av en forskarbåt med märkningsexperter. De flesta hade stor erfarenhet av storviltsfiske och alla var försedda med kraftig utrustning för snabb och skonsam landning.

Foto: Westin Fishing

En av båtarna styrdes av Westin-ägaren Thomas Petersen. Han har genom åren fångat ett femtiotal tonfiskar i andra länder och hade dagen till ära ett nydesignat custom-spö. Det skulle snart få bekänna färg. När båten befann sig 17 sjömil norr om Skagen såg de den första tonfisken hoppa i vattnet.

”Fisken stack iväg i en ursinnig rusning på över 100 meter”

– Det var en fantastisk upplevelse att få se dessa fiskar i danskt vatten. Vi inledde med trolling men övergick snabbt till mete. I mäskspåret agnade vi med hel sill och ganska snabbt fick min kompis Jesper Pedersen ett hugg. Fisken stack iväg i en ursinnig rusning på över 100 meter.

Foto: Westin Fishing

Jesper satte stenhård press och lyckades till slut stoppa fisken. Sedan började en spännande kamp med att få in den till båten. Det svåraste med tonfisk – förutom styrkan – är att de simmar i cirklar den sista biten. Det gör att linan lätt skavs av mot skrovet eller propellern. Men med bra teamwork och en kanonsinats av Jesper lyckades vi till slut säkra fisken så att den kunde märkas av forskarbåten, berättar Thomas.

Tonfisken lyftes försiktigt upp på forskarbåten för att märkas. Efteråt simmade den iväg i fin form. Foto: Westin Fishing

Med ombord fanns också Jespers son Alexander, och han lyckades på ett förtjänstfullt sätt filma fångsten.

Fisken var 251 centimeter och vikten uppskattades till 285 kilo. Efter att fångsten firats återupptogs fisket. Nu var det bra fart på tonfiskarna som jagade sill och makrill i ytvattnet.

”Vi måste ha sett omkring 100 fiskar som helt hoppade ur vattnet och alla var enorma!”

– Vi måste ha sett omkring 100 fiskar som helt hoppade ur vattnet och alla var enorma! De tonfiskar som kommer till våra vatten är de största individerna så flera vägde uppemot 400 kilo, berättar Thomas.

Däremot var fiskarna svåra att fånga. En närliggande båt lyckades landa ytterligare en tonfisk som kunde märkas, men för Thomas båt blev det inga fler hugg.
– Jag har upplevt det här många gånger tidigare i Kanada – att man ser mycket jagande fisk men att ingen hugger. Tonfiskarna är oerhört selektiva och undviker fisk med krok. Det är därför vi inte lyckades fånga fler trots att de jagade precis intill båten, säger Thomas.

En annan stor utmaning är förstås att landa fisken om man lyckas kroka någon. Av den anledningen har forskarna varit noga med att bara låta erfarna fiskare medverka i projektet.

”Att fånga blåfenad tonfisk är fiskets Formel 1!”

– Att fånga blåfenad tonfisk är fiskets Formel 1! Påfrestningen på både fiskare och utrustning är enorm och ingen fisk kan nog slå tonfisken ”pound for pound”. Jag har även fångat riktigt stora blue marlins, och även om de är mer spektakulära så saknar de tonfiskens brutala råstyrka, berättar Thomas.

Nu laddar han och vännerna för nya expeditioner under hösten. Redan till helgen är det förhoppningsvis dags igen, under förutsättning att vädret är gynnsamt.
Det ska bli spännande att se om projektets kvot på 20 danska tonfiskar kommer att fyllas innan fiskarna ger sig av. Var de tar vägen är det ingen som vet.
Förhoppningsvis kan de märkta fiskarna snart ge oss svaret.

Hans Hällman